Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Leren over slavernijgeschiedenis

Op 1 juli is het Keti Koti. Dan wordt de slavernij in Suriname herdacht én de afschaffing ervan gevierd. Zeven basisscholen in Amsterdam leerden er alles over, maakten kunstwerken én vierden vorige week vrijdag een speciale kinderherdenking. Een van de leerlingen is Anwar (12).
Voor Keti Koti Junior maakte Anwar met klasgenoten een kunstwerk over slavernij.
Karin Wesselink

"Op 1 juli komt er altijd familie bij ons thuis en dan gaan we naar het Oosterpark. Ik trek dan iets aan met de Somalische vlag erop. Dit jaar ga ik ook weer. Ik verheug me op de gezelligheid en het schaafijs, langs de kraampjes lopen en dat mensen een glimlach op hun gezicht hebben. Veel mensen denken dat de slaven alleen uit West-Afrika kwamen, maar ze kwamen uit heel Afrika. Ook uit Somalië, mijn land. Deze dag noem ik een opluchtingsdag, een dag om te beseffen dat mensen zoals wij slaaf zijn geweest. Die hebben nooit vrijheid gehad. Maar ook dat er nog steeds slavernij is, bijvoorbeeld in Afrika en Azië waar kinderen moeten werken voor heel weinig geld of in ruil voor eten. Ik mag ook nog steeds niet alles doen wat ik wil, maar dat mag niemand. Ik mag wel zelf keuzes maken. Slaven mogen niet eens weten wanneer ze mogen praten, eten en lopen."

Slavernijgeschiedenis

"Mijn ouders en broer vertelden al veel over slavernijgeschiedenis, maar nu kregen we ook les op school en ging ik me er nog meer in verdiepen. De schrijver en illustrator van het boek Op de rug van Bigi Kayman kwamen het avonturenverhaal van de marrons vertellen. Dat waren hele stoere krijgers die ontsnapten van de plantages en in het oerwoud van Suriname gingen wonen. Daarna maakten we daar een kunstwerk over. We moesten goed samenwerken en met elkaar overleggen wie wat ging tekenen. Met kunst kun je duidelijk maken wat er toen is gebeurd, want er zijn geen foto’s en geen filmbeelden van de slavernij. Wel zijn er bijvoorbeeld liedjes bewaard gebleven, ook over een kaaiman. Die hebben we afgelopen vrijdag tijdens Keti Koti Junior gezongen."

 

Plaats als eerste een reactie