Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Smeltkroes Suriname

Voor een land met zo weinig inwoners zijn er bijzonder veel verschillende bevolkingsgroepen in Suriname.

In Suriname wonen zo’n 450.000 mensen van verschillende bevolkingsgroepen. Zij vormen samen een nieuwe cultuur en dat heet ook wel een smeltkroes. Zo is de bevolking samengesteld:
• Hindoestanen 27%
• Marrons (stammen af van de tot slaaf gemaakten uit Afrika) 22 %
• Creolen (stammen ook af van de tot slaaf gemaakten, maar zijn geboren in Suriname en
vaak van gemengde afkomst) 16 %
• Javanen 15%
• Indianen 2,5%
• Chinezen 2%
 Europeanen 1,5%
• Overig 14%

Dit kaartje laat zien uit welke landen er mensen naar Suriname zijn gekomen.
Dit kaartje laat zien uit welke landen er mensen naar Suriname zijn gekomen.

1. 500 jaar GELEDEN WOONDEN ER ALLEEN INDIANEN IN SURINAME


2. VANUIT GHANA & ANGOLA NAAR SURINAME

Zo’n 11 miljoen Afrikanen werden tussen 1500 en 1850 als slaven getransporteerd naar bestemmingen als Suriname. De Europese kolonisatoren ronselden ze voor werk op de plantages. Tijdens de slavernij vluchtten er ook mensen van de plantages. Deze Marrons stichtten in het dichte regenwoud nieuwe dorpjes of gingen wonen bij de indianen. Hun nakomelingen wonen vaak nog steeds in het binnenland en leven nog volgens oude tradities.

3. VAN INDIA NAAR SURINAME

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 hadden de plantage- eigenaren nog steeds behoefte aan arbeiders. Machines waren er niet. Het koloniale bestuur ging op zoek naar nieuwe werkers en vond ze in Brits-Indië (nu India). Ze haalden de eerste Hindoestanen met het zeilschip Lalla Rookh naar Suriname. Niet al deze Hindoestanen waren hindoe. Een deel van hen was moslim.

4. VAN CHINA NAAR SURINAME

In de jaren vijftig en zestig van de 19e eeuw haalde de Surinaamse immigratiedienst zo'n 2500 Chinezen als goedkope arbeiders naar Suriname. De meesten kwamen uit Hongkong.

5. VANUIT JAVA NAAR SURINAME

In 1890 kwamen de eerste Javaanse contractarbeiders vanuit Nederlands-Indië naar Suriname. Ook zij gingen eerst werken op de plantages.

6. VAN SURINAME NAAR NEDERLAND

In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. Veel Surinamers kozen toen voor de Nederlandse nationaliteit. In dat jaar vlogen er zo'n 40.000 Surinamers naar Nederland.

Plaats als eerste een reactie