Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Met robots en elfen door het heelal

Nini brengt elk weekend een hele zaterdag door in een stripwinkel.
Nini (r) en zijn broer in hun eigen buurt in het centrum van Shanghai

Wie wil het niet: een hele zaterdag doorbrengen in een stripwinkel? Op de grond met een stapel van je favoriete strips binnen handbereik? Nini (11) doet het elk weekend. Samsam vroeg hem alles over zijn favoriete hobby.

Weet je nog wat de eerste strip was die je las?

Pokémon! Ik was toen zeven jaar. Ik had een echte krekel in mijn broekzak, want ik vond krekel-Pokémon leuk. Kon ik de meisjes lekker mee aan het schrikken te maken.

Urenlang lezen op de grond in de strip zaak.
Urenlang lezen op de grond in de strip zaak.

Ha grappig! Loop je nog steeds rond met een krekel?

Nee, ik ben nu ouder. Nu doe ik liever écht spannende dingen.

Wat zijn je favoriete stripverhalen?

SEER, Dragon Ball, Transformers en Detective Conan.

Wat vind je zo leuk aan deze strips?

Ze zijn zo spannend! Buitenaardse robots veranderen bijvoorbeeld in een coole auto. Een auto waarin je echt kan rijden. Ik kan soms niet slapen als ik SEER of Detective Conan heb gelezen. Zo spannend is het.

Wat las je afgelopen week?

SEER.

Wat is dat?

Ken je SEER niet?! Jij loopt achter! Space Energy Robot (Ruimte Energie Robot) natuurlijk. Het gaat over kleine robots die de Vulkaan Planeet ontdekken met hun ruimteschip. De robots vangen kleine elfen. Die trainen ze om nieuwe energie voor onze aarde te vinden.

Elfjes? Dat klinkt als Pokémon.

Pokémon is véél te makkelijk. In SEER zijn de elfen echt ondeugend. Ze duiken midden in de nacht op en je kan ze alleen vinden met een geheime brief van Meneer Dokter. Met SEER kan ik naar de Zeeberg Planeet reizen. Ik leer van alles: hoe het heelal in elkaar zit en hoe je tegen piraten moet vechten. We spelen SEER-games ook op internet.

Welke strips lezen je vrienden?

De Tennis Prins, Drakenbal, Transformers. Meisjes lezen graag Doraemon, dat gaat over een Japanse robot-kat. Véél te schattig en te meisjesachtig voor mij.

Wie is je stripheld?

“.... dat is moeilijk te zeggen. Ze zijn allemaal stoer.

Waar koop je strips?

In de boekwinkel hier om de hoek. Daar is een grote stripafdeling op de derde etage. Maar nu koop ik geen strips meer, want één aflevering heb ik al in een half uur uit. Zoveel geld heb ik niet. Daarom ga ik nu elke zaterdag naar de stripzaak om te lezen. Ik zit gewoon op de grond. De vloer is van hout en best schoon.

Wordt de boekhandelaar niet boos?

Ah, nee, nog niks van gemerkt. Al mijn klasgenoten doen het. In het weekend zitten we daar met z’n allen te lezen.

SEER

De meeste strips die Nini graag leest komen uit Japan. SEER wordt gemaakt in China. Het is eigenlijk een computerspel, de strip hoort erbij. SEER is een ‘groen’ computerspel. Dat betekent dat er geen bloed, extreem geweld of seks in voorkomen. Volgens de makers van SEER is de game al door meer dan 20 miljoen Chinese kinderen gespeeld. Er zouden meer dan een miljard strips zijn verkocht. Elke aflevering kost 2 Euro..

Tin Ha

In Hong Kong is de strip Tin Ha heel populair. (Hong Kong hoort bij China. Het bestaat uit eilanden en een stukje vasteland.) Het verhaal gaat over twee kung fu-krijgers, Wind en Wolk. Zij horen bij de groep van een duivelse tovenaar die maar één doel voor ogen heeft: heerser worden over de wereld. Als Wind en Wolk dat ontdekken, gaan zij de strijd met hem aan. Over hun avonturen zijn ook een game, een film en een televisieserie gemaakt.

SEER
SEER
Een plaatje uit de strip Tin Ha
Een plaatje uit de strip Tin Ha

Plaats als eerste een reactie