Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Suhainy: "Versta je me?"

Stel: je gaat naar een speciale school omdat je slechthorend bent. Suhainy (11) uit Curaçao vertelt hoe dat is en hoe zij vrienden maakt. “Ik stap gewoon op iemand af.”
"Na school ga ik knutselen. Ik maak graag iets moois".
Solange Hendrikse

Kun je mij horen?

“Nee, maar ik kan goed liplezen en als juf Sandra jouw vragen rustig vertaalt in het Papiaments, dan gaat het wel. Mijn Nederlands is niet zo heel goed. Normaal draag ik het hoorapparaat dat ik van school heb gekregen. Maar dat is stuk en moet gemaakt worden.”

Je stem klinkt wel een beetje anders...

“Oh ja? Dat hoor ik zelf niet. Maar ik kan wel een beetje aanvoelen of ik hard of zacht praat. Dat heb ik geleerd tijdens logopedie. Bijna iedereen begrijpt me gewoon."

Heb je veel vrienden?

“Ik heb het geluk dat ik heel makkelijk contact maak met nieuwe mensen. Ik ben niet verlegen en ik maak snel nieuwe vrienden. Ik vraag gewoon je naam en of je vrienden met me wil zijn.”

Word je wel eens gepest?

“Op school niet, maar soms lachen buurkinderen me uit omdat ik bepaalde woorden niet goed uitspreek. Maar kinderen op de naschoolse opvang, helpen me juist met mijn uitspraak. Ik vind
de letter S bijvoorbeeld heel moeilijk.”

Wat vind je van school?

“Ik vind het fijn, want hier zijn andere kinderen met iets speciaals. Sommigen hebben autisme of ADHD, of op een andere manier problemen met praten. Dan ben ik tenminste niet de enige. En ik heb hier één vriendin, die ook slechthorend is. De juf heeft meer aandacht voor je omdat de klassen kleiner zijn. En ze praat rustiger zodat ik haar beter kan volgen."

Praat je met gebaren?

“Die heb ik niet nodig. Andere kinderen gebruiken ze wel, maar ik kwam later op deze school en heb alleen de letters van het gebarenalfabet geleerd.”

"Ik ben dan wel doof, maar ik dans als de beste."
"Ik ben dan wel doof, maar ik dans als de beste." Solange Hendrikse

Wat kun jij beter dan horende mensen?

“Ik let heel erg op details. Als je naar de kapper bent geweest of nieuwe kleren hebt, dan zie ik dat meteen! Veel mensen denken dat ik niet kan dansen of zingen, maar dat kan ik wel. Ik zet gewoon YouTube heel hard aan en dan zing ik mee met gospelmuziek.”

Hoe zie jij de toekomst?

“Mijn moeder is taxichauffeur, ze haalt vaak mensen op van het vliegveld. Dat is interessant werk, want het is afwisselend. Ik word liever accountant. Dat is een vak waarvoor het niet erg is dat ik niet goed hoor. Het is met cijfers en niet zo veel met andere mensen. En ik houd van sommen maken, vooral van optelsommen.”

Suhainy’s favorieten

Favoriet drankje:
Busta (prikkellimonade).

Lievelingseten:
Alles, ik eet heel veel.

Hobby’s:
Dansen en knutselen.

Favoriete vak:
Papiaments en rekenen.

Lievelingsdier:
Pekinees.

Plaats als eerste een reactie