Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Nana uit Japan is sumoworstelaar

In Japan is sumoworstelen de nationale sport. Maar er doen maar weinig meisjes aan. Nana (13) vindt dat dat moet veranderen.
Als sumoworstelaar moet je lenig én sterk zijn.
Yulia Skogoreva

“Op school zag ik mijn zus sumoworstelen en toen wilde ik het ook. Sumo bestaat al 1500 jaar, maar vrouwen en meisjes mogen het officieel pas doen sinds 1997. Het is onze nationale sport, maar veel mensen vinden dat het alleen voor mannen is. Ik vind van niet. Het zou juist leuk zijn als er meer meisjes en vrouwen in de sport komen en dat wij ook professional kunnen worden. Nu zijn er alleen amateurwedstrijden. De coach zei meteen dat ik talent heb en ik doe vaak wedstrijden die ook worden uitgezonden door de plaatselijke tv-zender. Ik heb al wel vijftig prijzen gewonnen. Ik train een paar keer per week, als enig meisje. In Rusland en Mongolië is sumoworstelen ook heel populair. Mijn vader maakt weleens een grapje dat ik naar Rusland moet om te trainen en daar carrière te maken. Maar ik wil in mijn dorp op het platteland blijven. Iedereen hier kent me en steunt me.

Sumo training

Mijn vader heeft zelf een ring gemaakt in de tuin, zodat ik thuis ook kan oefenen. En hij brengt me altijd naar de training. Bij de noodleswinkel hangt een uitgescheurd krantenartikel met foto van me. De buren brengen me vaak eten. Eten is heel belangrijk voor me. Ik probeer zwaarder te worden. Want ook al gaat het bij sumo ook om techniek en lenigheid: je gewicht is vaak doorslaggevend. De sport gaat erom dat je je tegenstander uit de ring duwt. Om zwaarder te worden eet ik vooral rijst met rauw ei. Die rijst verbouwen we trouwens zelf. Dit deel van Japan is beroemd om de rijstteelt. Mijn familie gebruikt een stuk grond van familie en daar verbouwen we onze eigen rijst. Rijst speelt nog een andere rol in sumo. We strooien ermee in de ring om zo de kwade geesten weg te houden. Verder doe ik niet aan shinto-rituelen, we gaan ook nooit naar een tempel.”

Plaats als eerste een reactie