Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Surfen voor meisjes in Senegal

Surfen is iets voor jongens en witte toeristen, vinden veel mensen in Senegal. Khady (13) denkt daar heel anders over. Zij leert surfen op een surfschool speciaal voor meisjes in de hoofdstad Dakar.
Khady (met blauwe surfboard) uit Senegal wil surfkampioen worden.
Joost Bastmeijer

“Eén, twee, drie!” Khady’s lange benen springen heen en weer op de gekleurde tegels van de surfschool voor meisjes in de Senegalese hoofdstad Dakar. Ze traint veel, want ze wil ooit surfkampioen worden. Er zijn maar weinig Senegalese meisjes die surfen. In het islamitische land in Afrika wordt van meisjes verwacht dat ze jong trouwen en voor het huishouden en het gezin zorgen.

Surfen

"Soms adviseren mensen me ermee te stoppen en te leren koken:, zegt Khady. "Volgens hen bereik ik toch niets met surfen." Surfschoolhouder Khadjou Sambe probeert het taboe op surfen voor meisjes te doorbreken. "Zij is mijn grote voorbeeld", zegt Khady. Nu traint Khady al een paar maanden bij de surfschool. Na de krachttraining is het tijd voor meditatie. Dat is belangrijk, vindt surflerares Khadjou. Om een goede surfer te worden heb je naast doorzettingsvermogen en kracht ook rust in je hoofd nodig. 

Geld verdienen

Na het rustmoment springt Khady op. Ze pakt haar surfboard en loopt met grote passen door de nauwe steegjes naar zee. “Als ik doorga met surfen, word ik ooit zo goed dat ik er geld mee kan verdienen! Dan kan ik mijn vader en moeder helpen.” Met dat idee springt ze het water in, op zoek naar de perfecte golf. 

 

Plaats als eerste een reactie