Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Trots op zelf kleren kopen

In de kamer van Lisa (13) en haar moeder in de hoofdstad van Ghana is bijna alles nieuw. “Alleen de tv en de ijskast zijn tweedehands, net als onze schoenen en de lakens op bed. Maar nieuw is niet altijd beter!”
"Mijn moeder heeft een naaiatelier en maakt zelfs mijn schooluniform."
Petterik Wiggers

Wat bedoel je daarmee?

“We hadden eerst een gloednieuwe tv, die ging meteen stuk. Dat gebeurt vaak met spullen uit China. Ze konden hem niet meer maken. Toen kocht mijn moeder een tweedehands televisie op de markt. Als thuis blijkt dat er iets mis is, dan repareren ze hem of je krijgt een andere.”

Is die ijskast écht tweedehands?

“Ja! Nu is de handel in tweedehands ijskasten verboden. Wij hadden de onze al voor dat verbod. Ik weet niet precies waarom oude koelkasten niet verhandeld mogen worden. Misschien zijn de onderdelen niet goed voor het milieu?”

 

"Ik heb liever een goede, goedkope tweedehandse koelkast, dan een nieuwe dure die snel kapot gaat."
"Ik heb liever een goede, goedkope tweedehandse koelkast, dan een nieuwe dure die snel kapot gaat." Petterik Wiggers

Wat is er nieuw?

“De magnetron, de waterkoker, de muziekinstallatie en alle keukenspullen. Ik heb ook een nieuw mobieltje van mijn moeder gekregen. En mijn jurken zijn ook altijd nieuw. Mijn moeder heeft namelijk een kledingwinkel met naaiatelier. Zij naait al mijn jurken.”

Wat vind je van gratis tweedehands kleren?

“Voor écht arme mensen, zoals weeskinderen, is het goed. Maar als je trots bent, wil je liever zelf je kleren kopen. Je wilt niet gezien worden als bedelaar. Zo denken ze in Europa al vaak over ons.”

En gratis fietsen?

“Tja...in Ghana houden we van gratis dingen. Maar voor de fietsenmaker hier is het jammer; die heeft daardoor veel minder klanten. Eigenlijk zouden ze de gratis fietsen aan de fietsenmaker moeten schenken. Die kan ze dan opknappen en doorverkopen.”

Zijn er meer tweedehands spullen in de stad of in de dorpen?

“Op het platteland zijn de mensen heel handig. Ze maken zelf nieuwe dingen, zoals fietsen met frames van bamboe. Dat heb ik op tv gezien. Of houten meubels. Die gaan langer mee dan plastic stoelen, ook al zitten die lekkerder.”

Weet je van wie die tweedehans spullen eerst waren?

“Nee, maar we noemen het ‘obroniwaywu’. Dat zeg je als er een nieuwe lading tweedehands goederen aankomt. Het betekent: ‘een witte man is gestorven’. De familieleden van de overledene hebben de spullen niet meer nodig en sturen alles naar arme landen.”

Lisa’s favorieten:

Lievelingskleur: Roze
Favoriete dier: Jaguar, omdat die snel is
Hobby: Zingen, dansen, lezen en schrijven
Wil later worden: Journalist of advocaat
Beste herinnering: "Toen ik solo zong in het kerkkoor en iedereen me prees voor mijn mooie stem."

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie