Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vrienden maken

Mustafa (11) woont in een asielzoekerscentrum. Waar hoort hij bij en hoe maakt hij vrienden?
Mustafa woont in een asielzoekerscentrum.
War Child

Bij wie hoor jij?

“Bij mijn familie natuurlijk. En bij de kinderen die taekwondo doen en mijn schoolvrienden. In mijn klas is iedereen aardig tegen me. Kinderen in het azc lachen me wel eens uit als ik een Nederlands woord niet goed uitspreek. Maar op mijn school helpen de Nederlandse kinderen me gewoon.”

Heb je wel eens het gevoel dat je er niet bij hoort?

“Als kinderen vertellen over dingen die ik niet heb. Bijvoorbeeld een PlayStation, een mooie fiets of een eigen huis en een auto. In het azc zijn er groepjes kinderen die allemaal uit Syrië komen, of uit Eritrea. Omdat ik daar niet vandaan kom, mag ik dan niet meespelen. Ik ben geboren in Pakistan, maar ik woonde hiervoor in Saoedi-Arabië. Alleen spreek ik geen Arabisch. Daardoor had ik ook het gevoel dat ik er daar niet bij hoorde.”

Voor zijn gevoel hoort Mustafa bij de kinderen die ook taekwondo doen.
"Ik hoor bij de kinderen die ook taekwondo doen." War Child
Mustafa maakt vrienden tijdens het sporten.
Mustafa maakt vrienden tijdens het sporten. War Child

Wat doe je als je wordt buitengesloten?

“Het heeft geen zin om daar ruzie over te maken. Ik loop gewoon weg. En ik denk aan de kinderen die wél aardig zijn en me het gevoel geven dat ik erbij hoor. Dat voelt fijn en veilig.”

YouTuber Quinsding maakte in 2020 samenwerking met War Child een documentaire over Mustafa. Bekijk de documentaire hier.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.