Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Showvechten in een plooirok in Bolivia

“Daar ga je!” roept Evelyn (13) uit Bolivia terwijl ze de arm van haar tegenstander vastgrijpt. Met één soepele beweging sleurt ze de ander op de grond.
Hiervoor is het publiek gekomen: vrouwen die elkaar alle hoeken van de ring laten zien.

Een vrouwenworstelwedstrijd in Bolivia is een spektakel. Onder luid gejuich van het publiek gaan vrouwen in wijde rokken elkaar te lijf. Ze smijten elkaar in de lucht of tegen de touwen van de ring. De wedstrijd is grotendeels show, want de winnaar is al vooraf bepaald. Maar toneelstuk of niet, de vrouwen pakken elkaar hardhandig aan.

Luchtsprongen

Voor de vrouwen is meedoen aan worstelwedstrijden een manier om geld te verdienen. Het publiek koopt graag een kaartje om te zien hoe vrouwelijke worstelaars elkaar, of hun mannelijke tegenstander, aftuigen. Hoe meer gekke luchtsprongen en valpartijen, hoe harder het applaus.

Vrouwenworstelen in Bolivia
"Ah, niet zo hard Evelyn!" roept Elisabeth (linksonder)
"Ah, niet zo hard Evelyn!" roept Elisabeth (linksonder)

Gips

Evelyn zit op één van weinige worstelscholen in de stad La Paz waar ook meisjes mogen trainen. Ze vertelt over haar eerste wedstrijd: “Ik was heel nerveus, want in het publiek zaten allemaal rijke studenten. Ik deed erg mijn best, maar helaas brak ik mijn pols. Na een maand mocht het gips eraf, toen ben ik weer extra hard gaan trainen. Worstelen is het mooiste wat er is!”

Op kamers

Evelyn woont alleen op een kamertje in de grootste sloppenwijk van de stad La Paz. Ze spreekt haar ouders niet meer. Na ruzies thuis besloot ze weg te gaan. “In het begin steunden mijn ouders me, maar nu praten we niet meer met elkaar. Ik vocht wel eens met mijn oudere zus Jocelyn (18) en toen stuurden ze me weg. Mijn trainster Elisabeth heeft me geholpen met de kamer. In mijn eentje ben ik beter af, ik voel me vrij en onafhankelijk.”

Indianen

Bijna alle vrouwelijke worstelaars in Bolivia zijn van indiaanse afkomst. Evelyn ook. De indianen zijn de eerste (inheemse) bewoners van Bolivia. De vrouwen dragen meestal traditionele indianenkleren: een wijde rok met onderrokken, een sjaal, een bolhoed en plastic ballerina’s. Evelyn: “Ik draag altijd een rok. Een spijkerbroek is meer iets voor mannen.”

Durven vallen is het belangrijkste. Evelyn oefent met haar trainingsmaatjes: Harold en Julián.
Durven vallen is het belangrijkste. Evelyn oefent met haar trainingsmaatjes: Harold en Julián.

Vallen

“De kunst van worstelen is goed leren vallen,” vertelt Evelyn. “Later wil ik als instructeur zelf meisjes trainen. Dan verdien ik mijn eigen geld waarmee ik mijn kamer en studie kan betalen. Per show verdien ik nu 250 pesos (ongeveer 25 euro). Andere meisjes, die zich niet aan deze extreme sport durven te wagen, hebben respect en bewondering voor mij.”

 

Evelyn met Rey Master, één van haar mannelijke worstelhelden.
Evelyn met Rey Master, één van haar mannelijke worstelhelden.

Plaats als eerste een reactie