Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wat, waar en hoe eet jij?

De een eet geen varkensvlees, de ander geen rund. De volgende eet op de bank, de ander altijd aan tafel. Wat zijn jouw tafelmanieren? We vroegen het aan drie klasgenoten van OBS Overhoeks in Amsterdam-Noord.
Wat zijn de tafelmanieren van Hajar?
Roger Cremers

Hajar (12)

Aan tafel of op de bank?
“Altijd aan tafel, maar niet op een vast tijdstip.”
Wat eet je?
“Mijn moeder kookt vaak extra veel. Als er dan overblijft, eten we de dag erna hetzelfde. Ze maakt heerlijke macaronisalade met tonijn, komkommer en maïs. Een eigen recept.”
Ik wil ooit nog proeven:
“Inktvis en verschillende soorten sushi. Ik heb er pas één gegeten, met zalm. Maar ik houd niet van zalm. Dus deze vond ik niet lekker!”
Niet op mijn bord:
“Ik eet geen varkensvlees. Soms is dat wel moeilijk, want ik weet niet altijd waar het in zit. Bij een vriendin at ik een keer hamka’s. Ik wist niet dat dat niet halal was. Daarna voelde ik me best schuldig. En ik kan nooit marshmellows eten, want daar zit varkensgelatine in. Jammer!”

Romy is voor een klein deel joods, daarom eet ze soms koosjer.
Romy is voor een klein deel joods, daarom eet ze soms koosjer. Roger Cremers

Romy (11)

Wat mag wel en wat mag niet?
“Ik ben voor een heel klein deel joods. Daarom eet ik op sommige feestdagen koosjer. Dat betekent dat je geen varkens, konijnen,
kamelen en paarden eet. Maar ook geen vissen zonder schubben of schaal- en schelpdieren. Ik vind het mooi om zo’n traditie te volgen.”
Wat eet je meestal?
“Ik denk dat ik zo’n zes dagen per week aardappelen eet. Soms rijst of pasta. En op zaterdag altijd een omelet met groenten, kaas en ham.” 
Ik ga watertanden van:
“Mijn hoop was dat een klasgenoot traditionele couscous zou meenemen naar het kerstdiner. Maar helaas. Ik ga zelf een keer een recept zoeken.”
Aan tafel:
“Mag ik niet onderuit gezakt zitten en ook niet bellen. Alleen als het familie is, mag ik 2,5 minuut bellen. Is het iemand van school, dan moet ik zeggen dat ik na het eten terugbel.”

Jay (11) eet geen rundvlees omdat hij hindoe is.
Jay (11) eet geen rundvlees omdat hij hindoe is. Roger Cremers

Jay (11)

Met bestek of met stokjes?
“Het liefst eet ik met m’n handen! Vooral roti.”
Waar eet je het liefst?
“In het buitenland is het leuk om nieuwe dingen te proberen. In Thailand wilde ik wel sprinkhaan proeven. Maar dat vond m’n moeder geen goed idee. Verder eet ik graag op de bank. Alleen niet als ik soep eet. Dat moet aan tafel.”
Wat gaat je te ver?
“Ik zou nooit hersenen eten. Of aap. En omdat ik hindoe ben, eet ik geen rundvlees.”
Mag je lezen tijdens het eten?
“Eigenlijk niet. Maar als de nieuwste Donald Duck er is, doe ik het wel.”

Eet je met je handen? Altijd aan tafel of ook wel eens op de bank? En mag jij je telefoon gebruiken tijdens het eten? Hajar (12) ging naar de Dappermarkt en kreeg zelf honger van alle vragen die ze stelde.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.