Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wereldreligiedag: wat geloof jij?

Acht op de tien mensen ter wereld zijn gelovig, maar niet iedereen gelooft hetzelfde. Om elkaars geloof beter te begrijpen, is het elke derde zondag van januari Wereld Religie Dag. Zinedine (9), Livia (10), Shiven (11), Noam (12) en Wanuja (10) vertellen waarin zij geloven.
Shiven is hindoe en gaat naar de mandir.
Karin Wesselink

Shiven (11) is hindoe

"In het hindoeïsme hebben we 1 god met verschillende gedaantes. Brahma is een van de belangrijkste, hij is de god voor alles. Maar god heeft ook andere gedaantes bijvoorbeeld voor cultuur, kennis en wijsheid. Ik ga regelmatig naar de mandir, een tempel. De pandit, de priester, leest tijdens de dienst voor uit onze heilige boeken en vertelt daarover. Er wordt dan hindi gesproken. Dat kan ik wel een beetje, maar soms is het wel lastig te volgen. Het is niet verplicht om naar de tempel te gaan, god is ook al blij als je elke dag even aan hem denkt. Op mijn kamer heb ik daarom een altaar, daarop staan beeldjes van verschillende goden. Elke dag ga ik daar even bidden. Dan vraag ik bijvoorbeeld of god ervoor wil zorgen dat ik gelukkig ben die dag. Dat geeft een ontspannen gevoel. Als ik bid wil ik liever ook niet gestoord worden. Je krijgt niet altijd wat je vraagt, want je moet het wel verdiend hebben door je goed te gedragen. Ik vind het ook fijn om te offeren. Dan geef je god mooie dingen zoals bloemen, fruit of zoetigheden. In ruil daarvoor vraag je of hij je kracht en gezondheid wil geven."

Livia (10) is christen 

"Ik geloof in God. Elke zondag ga ik naar de kerk, naar de kindernevendienst. We praten daar over het geloof, bijvoorbeeld over wat je moeilijk vindt of juist fijn. We doen daar ook spelletjes, bidden en lezen in de Bijbel. Thuis lezen we daar ook uit en we bidden altijd vóór het eten. Als ik naar bed ga dan bidt papa of mama ook altijd met mij. Dan danken we voor dingen die leuk waren die dag en bidden we voor de volgende dag. Het is heel fijn om in God te geloven, want je weet dat er altijd iemand bij je is. God beschermt me tegen dingen die stom zijn en luistert altijd. Bidden vind ik het fijnst. Dan kun je alles even van je afpraten. Bijvoorbeeld als jongens op school irritant tegen me doen. God zegt dan niet letterlijk iets terug, maar het lucht wel altijd op. Soms is het moeilijk om hem te beschrijven, maar ik vind het wel leuk om andere mensen meer te vertellen over God."

Livia is christen en gaat naar de kerk.
Livia is christen en gaat naar de kerk. Karin Wesselink
Noam is joods en gaat naar de synagoge.
Noam is joods en gaat naar de synagoge. Karin Wesselink

Noam (12) is joods

"Thuis bid ik niet zo vaak. Dat doe ik vooral op feestdagen en dan gaan we ook naar de synagoge. Daar wordt veel gezongen en dat vind ik leuk. Alles gaat in het Hebreeuws, die taal spreek ik ook samen met mijn ouders. Wat ik niet zo leuk vind aan de dienst, is dat ik niet op mijn telefoon mag. Soms verveel ik me dan een beetje. Er zijn ook gezinnen waar op zaterdag, onze heilige dag de sjabbat, niemand op een scherm mag. Maar in ons gezin mag dat wel. En op zaterdag ga ik ook gewoon sporten. In andere joodse gezinnen zijn ze wat strenger met de regels. Toch vind ik het ook fijn om me aan de regels van mijn geloof te houden, want dan weet ik dat ik een goed leven leid en dat ik het verdien om leuke dingen te doen, zoals naar een pretpark gaan. Een van de regels is bijvoorbeeld koosjer eten, dat betekent onder andere dat je geen varkensvlees eet. Als ik aan god denk, dan denk ik aan iemand die ons, het joodse volk, vroeger heeft geholpen. Hij heeft ons uit de slavernij bevrijd van de Egyptenaren. Ik denk dat god ons nog steeds helpt en dat er goede en betere tijden komen."

Wanuja is boeddhist en gaat naar de tempel.
Wanuja is boeddhist en gaat naar de tempel. Karin Wesselink
Zinedine is moslim en bidt tot Allah.
Zinedine is moslim en bidt tot Allah. Johannes Abeling

Wanuja (10) is boeddhist 

"Tot drie jaar geleden woonde ik in Sri Lanka. Daar zijn heel veel tempels en ze zijn veel groter dan hier. Voor mij is het heel gewoon om boeddhist te zijn. Ik ben niet anders gewend. Maar in mijn klas ben ik de enige. Elke week krijg ik online les van een monnik. Hij is Nederlands, maar hij spreekt ook Sri Lankaans. Hij heeft in een klooster in Sri Lanka gewoond. We praten dan over de leer van de Boeddha en we mediteren. Dat doen we thuis ook weleens met het hele gezin. We hebben een heleboel Boeddhabeelden thuis. Een goudkleurige, maar ook een roze. Ze staan hoog op een plank zodat we ze niet kunnen aanraken. Het is fijn om te mediteren, want dan word je rustig in je hoofd. Je moet dan alleen aan goede dingen denken. Eens per maand ga ik samen met andere kinderen naar de tempel voor les. En soms offeren we eten aan Boeddha en de drie monniken die in de tempel wonen. Op speciale dagen, gaan we ook. Ik heb altijd witte kleren aan als ik naar de tempel ga. Dat deden de mensen in de tijd van Boeddha in India ook. En in Sri Lanka doen ze dat nog steeds op speciale dagen."  

Zinedine (9) is moslim

"Ik geloof in de god Allah. Ook de profeet Mohammed is heel belangrijk. Hij heeft heel veel belangrijk werk gedaan voor Allah. Veel moslims bidden vijf keer per dag. Ik doe het meestal één of twee keer. Samen met mijn moeder, in de slaapkamer of in de woonkamer. Je zegt dan dingen in het Arabisch, zoals ‘Allahoe akbar’. Dat betekent ‘Allah is groot’. Soms bid ik op vrijdagmiddag in de moskee.  De imam vertelt dan ook veel over het geloof, in het Arabisch. Ik versta niet alles, maar zit wel op Arabische les. Ik vind het leuk om meer over het geloof en de taal te leren. Ons heilige boek is de Koran. Bij mijn oma blader ik daar wel eens in. Ik kan er een paar dingen in lezen. Ik vind het fijn om in Allah te geloven. Als ik het moeilijk heb, vraag ik hem om mij te helpen. Laatst schrok ik wakker van een nachtmerrie. Toen deed ik een <c>dua<u>, een smeekbede. Ik zei: “Allah, laat het weggaan.” Elkaar helpen en aardig zijn voor elkaar is heel belangrijk in de islam. Tijdens de ramadan doen wij altijd boodschappen voor de moskee. Dat eten geven ze aan mensen die het nodig hebben. Dat vind ik heel fijn om te doen."

Dit artikel stond ook in Kidsweek

Plaats als eerste een reactie