Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Werken aan geluk in Bhutan

Sherab (10), Tandin (13) en Kinley (10) gaan morgen voor het eerst naar een groot festival in een klooster in Punakha, in de bergen van Bhutan. Ze ratelen in het Engels van opwinding door elkaar.
Sherab uit Bhutan aait over de buik van een lachende Boeddha. Dat brengt geluk.
Victoruro Sepúlveda

Geluk

In Bhutan, een bergachtig land in de Himalaya, probeert de regering uit te zoeken wat de bevolking nodig heeft voor een gelukkig leven. Dat rijkdom en bezit niet gelukkig maken, weten de Bhutanese onderzoekers al. Maar wat dan wel? Als je lekker in je vel zit, je je veilig voelt in je groep, dorp of stad, als je gezond bent en je het niet te druk hebt. Als je goed onderwijs krijgt en als jouw cultuur belangrijk is: je tradities, feesten en taal. De drie vrienden Sherab, Tandin en Kinley vertellen waar hun geluk mee te maken heeft. 

Blij

Kinley: "Mijn geluksmoment was gisteren. Ik heb niet veel vrienden, maar gisteren vroegen andere jongens zomaar of ik mee wilde voetballen. Gelukscijfer 10 dus!" Tandin zit op een school ver weg. Vandaag kwam hij met de bus weer thuis. “Ik was zo blij om mijn broertje na lange tijd weer te zien! En in de bus gaf ik een chocolaatje aan een klein kind dat dankjewel zei. Die dingen maken me gelukkig,” zegt Tandin met een glimlach. “Maar ik voel me ook wel eens rot. Vorige week bijvoorbeeld kreeg ik op mijn kop van mijn oom. Hij vond dat ik mijn kleren niet goed had gewassen. Toen zakte mijn geluksgevoel wel even naar een 4.”

Tandin, Sherab, en Kinley eten een bord rijst voor ze zich gaan omkleden.
Tandin, Sherab, en Kinley eten een bord rijst voor ze zich omkleden voor het festival. Victoruro Sepúlveda

Vorig leven

Sherab: “Toen ik gisteren in de bus zo wagenziek werd dat ik moest overgeven, voelde ik me ook echt rot! En als ik verlies met darten, moet ik soms huilen. Maar meestal ben ik een gelukkige jongen. De lama, een boeddhistische geleerde, heeft gezegd dat ik in een vorig leven monnik was en dat ik in dit leven, net als hij, ook een lama word. En bovendien erg rijk! “Ik was in een vorig leven een olifant,” roept Tandin, “en Kinley was een hond. Wij geloven in reïncarnatie, dat je na je dood opnieuw wordt geboren in een andere gedaante.”

Vrienden voor altijd

Volgens de jongens kun je werken aan je geluk. Bij je geboorte geeft een boeddhistische astroloog aanwijzingen hoe je het beste kunt leven. Daarnaast kent iedereen de algemene regels. “Wees tegen iedereen vriendelijk en maak vrienden voor het leven.” Jaloers zijn maakt ongelukkig, weet Tandin uit ervaring. “Als iemand uit mijn klas andere jongens snoep geeft en mij niet, baal ik wel. Maar ik probeer niet jaloers te zijn.''

Yoga op de laptop

“Je moet goed zorgen voor je lichaam en je ziel. Bijvoorbeeld door te sporten en door aandacht te geven aan je geloof. Ik houd van tafeltennis en basketbal, dus dat doe ik zo veel mogelijk,” zegt Tandin. “Meditatie is ook belangrijk,” vult Sherab aan. “Op school doen we dat een paar keer per dag. Onze meester laat op zijn laptop een yogameester zien en die doen we na.”

In Bhutan moeten mannen op feesten, op school en op kantoor verplicht een gho (traditioneel kostuum) dragen. Sherab heeft bij het aantrekken hulp nodig
Sherab draagt een gho tijdens feesten en op school. Victoruro Sepúlveda
Alle mannen in Bhutan dragen vaak een traditioneel kostuum.
Mannen in Bhutan dragen vaak een traditioneel kostuum. Victoruro Sepúlveda

Topje van je neus

Sherab: “Mediteren kun je leren. Je moet je geest openen. Dat gaat zo: handen op je knieën, ogen half dicht en naar het topje van je neus kijken, je tong licht tegen je gehemelte houden, zodat je een beetje via je mond ademt en een beetje via je neus. Alles heel langzaam en met rechte rug. Ik vind mediteren niet altijd leuk, maar ja, ik word ooit lama, dus ik moet wel….”

Sigaretje

Sherab begint te giechelen: “Een keer had ik van papier een sigaretje gerold dat ik tijdens de meditatie-oefening in de mond stak van een meisje naast me. De meester zag het niet, maar het meisje was kwaad. En ik maar lachen!”

In het kort

•Familie en vrienden zorgen voor geluk
•Boeddhisten geloven in reïncarnatie (wedergeboorte)
•Sporten en mediteren maken je rustig en blij

Bekijk hier hoe de drie vrienden zich aankleden voor het festival in een klooster.

Plaats als eerste een reactie