Schooluniform
Om de week heeft Wiam in de ochtend school. De andere week gaat ze 's middags. Er zijn zoveel leerlingen dat het anders niet in de klaslokalen zou passen. Vandaag moet Wiam al vroeg naar school. Haar moeder stond al voor dag en dauw op om het ontbijt klaar te maken. Wiam: "Van mijn moeder moet ik goed ontbijten, dat is gezond. Daarom eet ik zoete broodjes en een gekookt ei. En ik drink koffie met héél veel melk."
Wiam en haar zusje Menel (5) trekken een witte jas aan. Dat is hun schooluniform. Wiam draagt het elke dag. "Dat hoeft niet. maar ik wil het zelf. Later wil ik tandarts worden. Die draagt ook een witte jas."


Speciale lessen
In Marokko zijn niet veel scholen met computers, een bieb en toneelles. De school van Wiam heeft dat allemaal wel. De directeur wil dat kinderen de school leuk vinden. Dan blijven ze naar de lessen komen. Er waren altijd veel kinderen die liever gingen werken om wat geld te verdienen. Vaak ook omdat hun ouders dat liever hadden.
Kinderarbeid
Niet alle kinderen in Marokko gaan naar school. Sommigen werken om geld te verdienen voor hun familie. Anderen blijven weg omdat hun ouders niet weten dat school belangrijk is. De Marokkaanse regering wil dat alle kinderen naar school gaan. De meeste kinderen gaan nu ook. Helemaal natuurlijk als er leuke lessen op school zijn.
Lees meer over kinderarbeid:


Schoolbibliotheek
De biebboeken mogen niet mee naar huis. Wiam: "Jammer, maar niet iedereen is voorzichtig met boeken. Soms mag ik een boek lenen van een juf. Ik houd van lezen, maar strips zijn ook leuk."
Computer
Wiam: "Ik kan al tekenen op de computer. Thuis hebben we geen computer, maar mijn moeder spaart voor een laptop."


Wist je dat...
In Marokko zijn drie talen belangrijk: Arabisch, Berberse talen en Frans. Omdat Frankrijk lang de baas was in Marokko, spreken ze er ook Frans. Op school leert Wiam geen Berbers, maar ze praat wel Berbers met haar ouders. Berbers zijn de eerste bewoners van Noord-Afrika.
Plaats als eerste een reactie