Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Excuses voor Srebrenica

De Nederlandse regering heeft de ‘diepste excuses’ aangeboden aan de nabestaanden van het oorlogsgeweld in Srebrenica in 1995. Dat heeft minister Ollongren van Defensie gezegd bij de 27e herdenking van de gruwelijke gebeurtenis.
Een vrouw bidt bij de begraafplaats in Potocari in Bosnië en Herzegovina.
Shutterstock

Op de begraafplaats in Potocari, in het land Bosnië en Herzegovina, zijn vandaag duizenden mensen aanwezig. Zij herdenken een verschrikkelijke moordpartij, die in 1995 plaatsvond. In die tijd hoorde Bosnië nog bij het grotere land Joegoslavië. Serviërs, Kroaten en Bosnische moslims woonden er door elkaar. Bosnische Serviërs wilden toen het land overnemen en gebruikten daarbij veel geweld. Het liep uit op een bloedige burgeroorlog.

Op de vlucht

Duizenden Bosnische moslims sloegen op de vlucht voor het geweld. Zij gingen naar plekken waar ze geholpen zouden worden. Eén van die plekken was Srebrenica, waar op dat moment Nederlandse soldaten waren. Het was hun taak om de Bosnische vluchtelingen te helpen. Maar dat mislukte.

De Nederlandse militairen, een paar honderd, waren met te weinig en hadden ook niet genoeg wapens. Op 11 juli 1995 vielen Servische soldaten Srebrenica binnen. De vrouwen en kinderen uit Srebrenica werden naar een vluchtelingenkamp gebracht. De mannen niet. Zij zouden, volgens de Bosnische Serviërs, eerst ondervraagd worden. Daarna zouden ze alsnog naar het kamp gaan.

Vermoord

Later bleek dat daar niets van terecht is gekomen. De mannen, meer dan achtduizend, werden vermoord door de Servische soldaten. De massamoord geldt als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Nabestaanden van de slachtoffers vinden dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van alle mannen. Zij vinden dat de Nederlandse soldaten hadden kunnen voorkomen dat de moslims werden weggevoerd en vermoord. ‘We kunnen het leed niet van u wegnemen’, zei minister Ollongren vandaag tegen hen. ‘Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken."

Dit verhaal stond ook op de website van Kidsweek. 

Plaats als eerste een reactie