Het woord farao betekent ‘groot huis’ en verwijst naar het giga paleis waar de heersers woonden. Iemand kan alleen farao worden als eerstgeborene van een farao. Net als bij koningen en koninginnen. Vanaf ongeveer 1500 voor Christus regeerden de farao’s over het gebied dat nu Egypte heet en uit twee delen bestond. Om hun macht over het noordelijke én zuidelijke deel te laten zien, droegen de meesten een rode én een witte kroon. Farao’s werden gezien als goden en begraven in piramides. De Egyptenaren geloofden in leven na de dood en daarom werden farao’s gemummiceerd zodat hun lichaam niet zou vergaan.
Toetanchamon
Hij was pas negen toen hij zijn vader opvolgde en overleed op 19-jarige leeftijd. Toetanchamon is vooral bekend door zijn graf dat in 1922 door Britse onderzoekers werd ontdekt. Veel oude grafkamers waren leeggeroofd, maar in zijn tombe stonden nog zo’n 3500 schitterende schatten. De bekendste is zijn gouden dodenmasker.
Cleopatra
Cleopatra begon haar regeerperiode op haar achttiende, samen met haar twaalfjarige broer waar ze ook mee trouwde. Cleopatra probeerde alle macht bij haarzelf te houden, maar werd uiteindelijk van de troon gestoten door haar broer en zijn gevolg. Ze zou zichzelf tijdens haar vlucht uit het paleis in een tapijt hebben gewikkeld, waarna ze de Romeinse heerser Julius Ceasar zou hebben verleid. Deze hielp haar vervolgens weer aan de macht in Egypte. Over de dood van Cleopatra gaan veel verhalen. Zo zou ze zich hebben laten bijten door een giftige slang of een gifbeker hebben leeggedronken. Tot op heden weet niemand de echte doodsoorzaak van deze mysterieuze laatste farao van Egypte.

Ramses II
Deze bekendste en langst regerende farao zat meer dan 66 jaar op de troon. En in deze tijd zat-ie bepaald niet stil: Ramses won veel oorlogen en liet talloze gebouwen bouwen. Zo gaf hij opdracht voor Aboe Simbel: een reusachtige tempel uit een rots gehouwen. Pas toen hij 90 was, blies hij zijn laatste adem uit.
Hatsjepoet
Archeologen en historici stonden jarenlang voor een raadsel: wie was deze bebaarde koningin die eruitzag als een man, maar werd aangesproken als een vrouw? Na veel onderzoek is het mysterie van Hatsjepsoet eindelijk ontrafeld. In het oude Egypte was het ongebruikelijk dat vrouwen aan de macht kwamen. Toch regeerde Hatsjepsoet 22 jaar lang als eerste vrouwelijke farao ooit. Tijdens haar regeerperiode liet ze zich vaak afbeelden als een man met mannenkleding, mannelijk bovenlichaam en zelfs met baard.
Plaats als eerste een reactie