Hoe kan het dat jij de piramides al zo vaak hebt bezocht?
“Ik heb een Nederlandse moeder, maar woon al tien jaar in Egypte. Dat vind ik geweldig want hier is heel veel geschiedenis. Het is bijzonder om op maar een half uur rijden van een van de wereldwonderen te wonen. Indrukwekkend dat mensen zo lang geleden zulke grote bouwwerken konden maken. Ik wil later historicus worden en dan zeker ook het oude Egypte bestuderen. En dan niet alleen graftombes en mummies, maar ook andere schatten uit die tijd. In Aswan en Luxor heb ik ook veel tempels bezocht. Er is nog één ding wat ik wil zien in Egypte: de rotstempels van Abu Simbel.”
Wat vind je het interessantst uit die tijd?
“Het is heel bijzonder dat Egyptenaren als een van de eersten ter wereld hun eigen schrift hebben ontwikkeld: de hiërogliefen. Het zijn een soort tekeningen die van boven naar benedenof van rechts naar links werden opgeschreven. De hiërogliefen zijn ontcijferd met de Steen van Rosetta. Door dit schrift weten we veel over het oude Egypte, bijvoorbeeld over het leven van Cleopatra. Ik heb op school geleerd dat de oude Egyptenaren papyrusplanten heel plat maakten zodat het een soort papier werd."
Wat weet jij over graftombes?
"De meeste tombes in de Vallei der Koningen werden zonder goud gevonden, omdat rovers dat gestolen hadden. Maar in die van Toetanchamon lagen nog wel allemaal schatten. Het is de enige tombe hier die niet is leeggeroofd. Ik ben daar ook geweest en dat was heel interessant. Overal stonden informatiebordjes, net als in een museum. Als ik naar nieuwe plekken ga, zoek ik van tevoren informatie op, mijn ouders vertellen vaak veel en als we met school op excursie gaan, is er soms een privé-gids mee.”
En die grafrovers?
“Vroeger wisten rovers misschien niet hoe bijzonder en waardevol hun vangst was. Maar nu weten we dat wel en worden er nog steeds schatten gestolen. Wist je dat er ook stenen van de Piramides van Gizeh zijn gestolen? Stel dat ik nu in mijn achtertuin een schat vind, dan zou ik die naar een museum brengen. Zo kunnen wetenschappers het bestuderen en bezoekers het bewonderen.”
Waar horen archeologische vondsten volgens jou thuis?
"Niet iedereen kan natuurlijk naar Egypte komen om de piramides te bezoeken of bijvoorbeeld naar het museum op Tahrirplein te gaan waar veel mummies en andere voorwerpen te zien zijn. Het is heel bijzonder als je dingen in het echt kunt zien, dus ik vind het belangrijk dat mensen ook over de geschiedenis kunnen leren in een museum. Niet alleen in Egypte, maar ook in andere landen. Maar er liggen nu ook veel gestolen schatten in Europese musea. Die moeten terug naar Egypte, want ze zijn hier gevonden. Er zijn ook voorwerpen die Egypte vroeger heeft verkocht of weggegeven. Als de regering die ook terug wil, moeten ze er wel voor betalen.”
Interview: Emma van der Zalm
Plaats als eerste een reactie