Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Ruzie, hoe maak je het weer goed?

Vrienden maken soms ruzie. Meestal om iets kleins. Die ruzies duren niet lang. Maar soms groeit een kleine ruzie uit tot iets groots. Dat gebeurde tien jaar geleden op Ambon. Christenen en moslims gingen met elkaar vechten. Die strijd duurde vijf jaar. Er was veel geweld. Er vielen zelfs doden. De ruzie is nu weer bijgelegd, maar de mensen zijn de vreselijke dingen van toen nog niet vergeten.
Deze vriendinnen wonen op Ambon. Nanda is christen, Yanti is moslim.
Wineke Onstwedder

Overal in de wereld zijn mensen die in een god geloven. Hoe ze hun god noemen of op welke manier ze bidden, dat verschilt. Op Ambon zijn twee belangrijke godsdiensten: het christendom en de islam. Christenen geloven in God, lezen de bijbel en bidden met anderen in een kerk. Moslims noemen hun god Allah, ze lezen de koran en bidden samen in een moskee.

Geen probleem

Nanda en Yanti zijn elkaars beste vriendinnen. Op school en thuis. Ze delen alles. Ze drinken limonade met twee rietjes uit één pakje. Ze dragen elkaars armbanden en schoenen. En omdat ze naast elkaar wonen, slapen ze vaak samen in hetzelfde bed. De ene nacht bij Nanda, de andere nacht bij Yanti. Er is één verschil: Nanda gelooft in God en Yanti in Allah. Daarom draagt Nanda wel eens een kruisje en Yanti soms een hoofddoek. Voor hun vriendschap maakt dat niet uit. Ze vinden het gewoon super om samen te zijn.

Yanti gelooft in Allah. Nanda gelooft in God.
Yanti gelooft in Allah. Nanda gelooft in God. Wineke Onstwedder

Vrienden of niet?

Rafael is christen en Rizky is moslim. Tien jaar geleden was zo’n vriendschap heel moeilijk. Nog steeds durven niet alle kinderen op Ambon een vriend van een ander geloof te hebben. Het mag niet van hun ouders. Ze vinden het gevaarlijk. Stel dat moslims en christenen weer ruzie krijgen.

Om ruzie goed te maken geven Rizky en Rafael elkaar een hand. Daarna spelen ze samen weer verder.
Om ruzie goed te maken geven Rizky en Rafael elkaar een hand. Daarna spelen ze samen weer verder. Wineke Onstwedder

Vrede sluiten

Op Ambon zijn scholen waar christenen en moslims bij elkaar in de klas zitten. Daar leren ze om in vrede samen te leven.

De moeders van Nanda en Yanti zijn ook dikke vriendinnen. En de opa’s van Nanda en Yanti waren vrienden. Die opa’s trouwden allebei met een vrouw van een ander geloof. Best bijzonder.

Plaats als eerste een reactie