Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Mag jij verliefd worden op wie je wilt?

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Ben jij verliefd? En mag jij later zelf kiezen met wie je trouwt? Dat is niet voor iedereen zo. Nog steeds worden jonge meisjes uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen. En soms mag je alleen trouwen met iemand van hetzelfde geloof. Toch wint de liefde steeds vaker. Zwijmel mee met Hajar (12) uit Nederland, Haya (11) uit Egypte en Tvisha (12) uit India.
Hajar (12) uit Nederland

Hajar (12) uit Nederland

Hajar: "Mijn ouders vinden me veel te jong om over verliefdheid te praten. Ik mag er ook geen grapjes over maken. Van mijn geloof mag ik alleen trouwen met iemand die ook moslim is. Zelf wil ik dat ook graag, want het is fijn dat je dan hetzelfde denkt over dingen. Maar ik wacht nog even met de liefde. Ik vind negentien wel een mooie leeftijd."

Zelf kiezen

"Bij ons trouwen mensen jong. Wij kennen geen verkering. Mijn zus heeft nu de leeftijd om te trouwen en er zijn al een paar jongens bij mijn vader geweest om haar hand te vragen. Dat hoort zo. Eerst moeten je ouders hem ontmoeten en dan ook zijn familie leren kennen. Mijn ouders willen dat mijn zus zelf kiest met wie ze trouwt. Maar mijn zus vond alle jongens niet leuk genoeg. Ze houdt ook niet zo van romantiek. In Indiase films of series vallen meisjes weleens flauw, maar dan worden ze opgevangen door een jongen. Ik vind dat wel schattig, maar mijn zus gaat dan altijd zuchten. Zij kan niet tegen klef gedrag. Als ze mijn ouders samen ziet, dan gooit ze altijd kussens naar hen. Ik weet al wel dat ik mijn toekomstige man niet met een andere vrouw wil delen. Ook al mag een moslim vier vrouwen hebben, dat zou ik nooit willen."

Tvisha (12) uit India
Tvisha (12) uit India Ruhani Kaur

Tvisha (12) uit India

Tvisha: "Ik ben voor het eerst verliefd op een klasgenoot. Maar ik weet niet of hij ook op mij is. Ik heb dat niet gevraagd. In India hoort de jongen de eerste stap te zetten. Net zoals in Bollywood-films. Daar vragen meisjes nooit de jongen mee uit. Ik vind het belangrijk dat een jongen respect heeft voor meisjes en dat hij slim is. Met mijn ouders praat ik nooit over de liefde. Ik weet zelfs niet hoe ze elkaar hebben leren kennen. Niemand van mijn vrienden heeft het daar met familie over. Het is niet echt een geheim, maar ik ben gewoon nog te jong om over dat soort dingen na te denken. Ik moet me concentreren op school."

Trouwen

In India trouwt bijna de helft van de meisjes voor haar achttiende. Veel van deze huwelijken zijn geregeld door de ouders. Ook in grote steden als New Delhi worden mensen aan elkaar gekoppeld door hun familie. Er is dan niet altijd verliefdheid tussen de bruid en bruidegom. Maar dat is nu aan het veranderen. 
"Ik denk wel dat ik van mijn ouders zelf mag weten op wie ik verliefd word en natuurlijk wil ik later wel trouwen. Ik ben weleens op een bruiloft geweest en ik vind de ceremonies heel mooi, vooral als het bruidspaar elkaar een bloemenslinger omhangt en zeven keer om het vuur loopt. Huwelijken zijn niet altijd voor eeuwig. Vroeger gebeurde het nooit, maar nu is het best normaal dat mensen scheiden. Mijn oom en tante zijn ook uit elkaar gegaan. Dat is iets tussen hen. Ik praat er niet over."

Haya woont in de hoofdstad van Egypte.
Haya uit Egypte Eduard Cousin

Haya (11) uit Cairo (Egypte)

"Ik ben verliefd op een jongen van bijna drie jaar ouder. Hij weet het niet. Ik wil het hem niet vertellen, ik weet niet waarom. Ik schaam me. En ik ben bang dat ik ermee gepest word. En dat anderen dingen over me gaan denken. Dat is niet netjes. Ik heb het wel aan mijn moeder verteld. Maar eigenlijk hoop ik dat ik die jongen nooit meer zie. Hij is populair en altijd met andere meisjes. Dat geeft me geen goed gevoel. Jongens en meisjes horen op deze leeftijd niet zo met elkaar bezig te zijn. De liefde is meer iets voor volwassenen."

Platteland

Op het platteland van Egypte komt het vaak voor dat jonge meisjes onder de achttien worden gedwongen om met veel oudere mannen te trouwen. Dat heeft vaak met geld te maken. Maar Haya leeft in de hoofdstad en leidt een ander leven dan leeftijdsgenoten in de kleine dorpen. "Ik zou het niks vinden als mijn moeder iemand voor mij uitzoekt. Ze weet toch helemaal niet of ik hem dan leuk ga vinden? Ik wil later een man uit mijn eigen land of uit Amerika. Als ik ouder ben, zou ik wel graag met een jongen naar de film willen. Daar droom ik stiekem toch een beetje over."

Dapper

In veel landen en culturen is het niet netjes om het over de liefde te hebben. Zelfs niet met je ouders. Het is taboe. Veel kinderen weten alleen dat ze nog niet verliefd mogen worden. Waarom precies, wordt niet altijd goed uitgelegd. Toch durfden deze dappere meisjes te praten over dit gevoelige onderwerp. En sorry: we hebben echt geprobeerd ook jongens te interviewen. Maar die waren te verlegen.

Plaats als eerste een reactie