Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Geen kaartje voor de Spelen in Peking

Nog een week en de Winterspelen in Peking barsten los. Jia Rui (9) woont in de Chinese hoofdstad. “Toch zit ik straks niet in het stadion, maar voor de tv.”
Ook al woont Jia Rui in Peking, hij moet de Winterspelen kijken op tv.
Danfer Xu

Corona-maatregelen

"Met mijn ijshockeyteam heb ik afgelopen zomer als test twee wedstrijden in het Wukesong-stadion gespeeld", vertelt Jia Rui. In datzelfde stadion werden tijdens de Zomerspelen in 2008 de basketbalwedstrijden gespeeld. “Alles is er zo groot en mooi. Ik had nog nooit zoiets gezien.’ Dit stadion is een kwartier rijden van zijn huis. In een miljoenenstad als Peking is dat dus om de hoek. Best een beetje frustrerend dat Jia Rui door de corona-maatregelen geen kaartje kan kopen. "Ik zou de wedstrijden veel liever in het stadion kijken. Maar nu ga ik naar mijn oma. Zij heeft een grotere televisie." Een ander voordeel is dat hij van zijn moeder nooit snoep mag. "Maar oma heeft altijd iets lekkers in huis." 

Chinees Nieuwjaar

Hij gaat zoveel mogelijk sportwedstrijden live kijken. Dat kan, want hij heeft een maand vakantie vanwege Chinees Nieuwjaar. "Alleen kunstschaatsen vind ik niet zo interessant. Dat gaat niet hard genoeg." Namen van Nederlandse sporters kent hij niet. "Maar ik weet wel dat ze goed zijn in schaatsen. Dat heb ik opgezocht op internet."

Winterspelen

Bij de laatste Winterspelen won China één keer goud, zes keer zilver en twee keer brons. "Ik hoop dat we nu minstens twee gouden medailles gaan winnen, allebei voor shorttrack. Bij ijshockey voorspel ik dat Canada met een gouden medaille naar huis gaat." Maar er is iets wat Jia Rui nog belangrijker vindt dan de podiumplaatsen. "Dat meer kinderen op het idee komen om ski’s of schaatsen onder te binden. Toen mijn moeder zo oud was als ik, had ze nog nooit van de sport ijshockey gehoord."

Plaats als eerste een reactie