Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

7 x goed nieuws over meisjes en vrouwen

Elk jaar op 8 maart is het Vrouwendag. Vaak gaat het dan over wat er nog niet goed gaat. Wij maken een rondje wereld met goed nieuws!
Hafida woont in een bergdorp in Marokko.
Wineke Onstwedder

1. Naar school

Wereldwijd gaan er evenveel meisjes als jongens naar de basisschool. In Lesotho is het aantal meisjes dat kan lezen en schrijven zelfs hoger dan dat van de jongens.

Timanto (12) uit Kenia gaat naar school.

2. Jong trouwen

Elke kindbruid is er één teveel, maar het aantal kindhuwelijken neemt af. Een op de vijf gesloten huwelijken is met een minderjarige. Tien jaar geleden was dat nog één op de vier. Vooral in India is het aantal flink gedaald.

Nisha uit India wil niet te jong trouwen.

3. Top posities

IJsland is het beste land om een vrouw te zijn als het gaat om politiek onderwijs, werk en zorg. In Qatar kun je als vrouw het best naar de universiteit. Wil je als vrouw een hoge positie? Dan maak je de meeste kans in Thailand. Hier is 45 procent van de senior managers een vrouw.

4. Minder meisjesbesnijdenis

In een aantal landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten worden meisjes besneden: er wordt een stukje van hun geslachtsdelen weggesneden. Meisjesbesnijdenis is pijnlijk en gevaarlijk. Gelukkig is in Tanzania en Kenia een nieuw ritueel bedacht om de overgang van meisje naar vrouw te vieren. Hierdoor zijn al 15.000 meisjes niet verminkt.

5. Politiek

Wil je de politiek in als vrouw? Dan maak je de meeste kans in Rwanda. Hier is meer dan de helft van de regering een vrouw. In Sri Lanka maak je als vrouw het meest kans om president te worden. Al 23 jaar was hier een vrouw aan de macht.

De oma van Fareesay is politicus in Pakistan.

6. Baby’s

In Noorwegen kun je het best bevallen, want hier sterven de minste vrouwen in het kraambed. In Griekenland gaan de minste baby’s dood tijdens de geboorte.

7. Taxi

De Indiase stad New Delhi is nu een veilige plek om een taxi te pakken voor vrouwen. Sinds een paar jaar is hier een speciale taxicentrale met alleen dames achter het stuur.

Plaats als eerste een reactie