Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Overal blauwhelmen

Elke dag ziet Adolet (12) uit Mali wel buitenlandse militairen met blauwe baretten op hun hoofd. Ze zijn er om haar land veiliger maken. Toch vindt Adolet ze eng. Ze heeft nare herinneringen aan mannen met wapens.
Adolet vindt deze Nederlandse blauwhelm niet zo eng.
Jan-Joseph Stok

Wat vind je van de soldaten?

“Ze maken me bang. Ik weet niet wie ze zijn of wat voor werk ze doen. Dat zou ik graag willen vragen, maar ik durf niet. Ze herinneren mij aan de oorlog, omdat ze ook wapens dragen. Ik zie geen verschil tussen deze militairen en de mannen die ons drie jaar geleden overvielen.”

Wat gebeurde er?

''Op een avond drongen gewapende mannen ons huis in Kidal binnen. Het waren rebellen. Ze pakten onze spullen af en gingen er zelfs met onze matrassen vandoor. Ik was zo bang dat ik moest gillen. Daarna gingen ze gelukkig weer weg. Andere mensen uit onze straat werden meegenomen en vermoord.”

Wat deden jullie toen?

“Van mijn moeder moest ik snel mijn tas pakken. We vluchtten met de hele familie in de auto. We reden dagenlang. Uiteindelijk staken we de grens over, naar Niger. Ik weet niet hoe lang we in dat land zijn gebleven. Daarna gingen we naar de hoofdstad van Mali: Bamako. En nu woon ik hier in Gao.”

Kon je nog steeds naar school tijdens de oorlog?

“Nee! Toen de rebellen kwamen, gingen alle scholen dicht. Het is fijn om hier nu wel weer naar school te kunnen. Ik zit al in groep acht.”

Voel je je veilig hier?

“In deze stad zijn we veiliger dan in Kidal, waar we eerst woonden. Daar zijn nog gevechten. Daarom kunnen we niet terug. Dat vind ik erg, want ik mis mijn vrienden met wie ik vroeger basketbal speelde. Nu ik astma heb, kan ik toch niet meer sporten. Ik loop wel elke dag vijf kilometer heen en terug naar school en we hebben gym.”

Adolet, broertje Ibrahim en de Nederlandse blauwhelmen Alex (links) en Dennis.
Adolet, broertje Ibrahim en de Nederlandse blauwhelmen Alex (links) en Dennis. Jan-Joseph Stok

Wat doe je als je vrij bent?

“Er is hier niet veel te doen en speelgoed hebben we niet. Daarom klets ik vaak met mijn vriendin Alimatou. We hopen dat we altijd samen kunnen blijven. 
Soms droom ik over de oorlog. Maar als ik televisie kijk vergeet ik al die nare beelden.”

Wat kijk je dan?

“Het liefste tekenfilms, maar ook naar Violetta. Dat is een Disneyserie over een meisje dat iedereen helpt. Dat zou ik ook wel willen. Mijn grootste wens is dokter worden. Dan zorg ik dat er genoeg medicijnen in Mali zijn, zodat ik iedereen beter kan maken. Maar dan moet er wel eerst vrede zijn.”

Voor Samsam ontmoette je twee blauwhelmen uit Nederland. Hoe vond je dat?

“Heel spannend. Ze kwamen met een jeep naar ons huis. Mijn broertje Ibrahim en ik mochten vragen stellen. Ik was eigenlijk best wel nieuwsgierig en ik kwam erachter dat ze helemaal niet zo eng zijn als ik dacht.”

Door: Valeska Hovener

Plaats als eerste een reactie