Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Verzoening = goed maken

Toen na de burgeroorlog in februari 2002 het vredesakkoord voor Ambon werd getekend, verdwenen natuurlijk niet meteen alle nare herinneringen uit de hoofden van de eilandbewoners.
Kaart met de ligging van SMP2, SMP7 en de woonplaats van sommige leerlingen.

Verzoeningsscholen

Het is wel de bedoeling dat de vrede blijft. Daarom kreeg de grootste ontwikkelingshulporganisatie ter wereld (UNDP) het idee om verzoeningsscholen te beginnen. Dit zijn scholen waar moslims en christenen samen naar school gaan.

Vrienden

Het gaat langzaam, maar het lijkt erop dat het in Ambon-Stad en sommige andere dorpen steeds ‘gewoner’ wordt dat moslims en christenen samen in een klas zitten en vrienden worden zoals op de scholen SMP2 en SMP7.

Leerlingen van SMP2 en Samsamverslaggeefster Karin.
Leerlingen van SMP2 en Samsamverslaggeefster Karin.

SMP2 over vriendschap en ruzie

Jerome (11, christen):
"Ik stap nooit op vreemden af. Ik wil liever eerst meer over ze weten.
Of diegene wel aardig is, bijvoorbeeld. Dat vraag ik eerst aan mensen die hem of haar kennen. Met aardige mensen heb je niet snel ruzie."

 

Aditya (12, moslim):
"Ik ben benieuwd of vrienden in Nederland net zo makkelijk dingen met elkaar delen als wij. Zij zijn daar rijker, denk ik. De rijke mensen die ik hier ken, houden het liefst alles voor zichzelf. Ze zijn gierig.
Met mijn beste vriend Ryan wil ik alles delen. Behalve de antwoorden van proefwerken. Ik wil de beste zijn van de klas."

 

Yesa (12, christen):
"Mijn schoolvrienden gaan nooit met mij mee naar huis. Ze weten
niet eens waar ik woon. Mijn huis staat in een buurt met alleen
christenen."

 

Syarifa (12, moslim):
"Mijn beste vriend is Jerome. Ik ga liever met jongens om dan met meisjes. Meisjes kletsen zo veel. Ze pesten me, omdat ze me geen écht meisje vinden. Ik houd namelijk van karate.

 

Ryan (12, moslim):
"Mijn beste vriend is Aditya. Hij kan goed tegen een grapje. Of tegen schelden. Behalve als je iets slechts over zijn moeder zegt. Dan gaat hij slaan. Is logisch toch?

 

Romy (12, moslim):
"Ik heb geen beste vriend. Hoe ziet Nederland eruit? Zijn daar ook kinderen zonder beste vriend of vriendin? En als je die wel hebt, maak dan foto’s van de plek waar jullie spelen."

 

Nurul (12, moslim):
"Ik ben tien maanden geleden in de stad komen wonen en ik heb best een paar goede vriendinnen. Maar ik mis mijn vriendinnen in het dorp. Die waren beter te vertrouwen. En dat vind ik het belangrijkste in vriendschap."

 

Kaart met de ligging van SMP2, SMP7 en de woonplaats van sommige leerlingen.

 

Leerlingen van SMP7 en Samsamverslaggeefster Karin.
Leerlingen van SMP7 en Samsamverslaggeefster Karin.

SMP7 over vriendschap en ruzie

James (11, christen):
"In vriendschappen kun je niet alles tegen elkaar zeggen. Voor je het weet, kwets je de ander."

 

Reindy (12, christen):
"Ik maak makkelijk vrienden. Ik stap gewoon op iemand af en vraag hoe hij (of zij) heet. Je moet iemands naam weten als je hem voorstelt aan anderen. En je weet meteen of iemand christen of moslim is."

 

Jordy (12, christen):
"Als je vriend ruzie heeft, moet je zijn kant kiezen. Maar het is beter er een derde persoon bij te halen: een bemiddelaar. Die hebben wij ook. dat is Reindy."

 

Maissy (12, christen):
"Toen Prili en ik ruzie hadden, hebben we een paar weken niet met elkaar gepraat. Zij heeft de eerste stap gezet om het goed te maken. Dat doet een echte vriendin."

 

Amal (11, moslim):
"Iemand is pas je beste vriend als je met elkaar over problemen kunt praten."

 

Prili (12, christen):
"Mijn vriendin Maissy en ik hebben een keer ruzie gehad. Ze zat steeds te kletsen met een jongen die ik leuk vond. We hebben gevochten en een stoel kapot gegooid. Nu is het weer goed."

Plaats als eerste een reactie