Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wie vecht tegen wie in Jemen?

In Jemen heerst al jaren chaos en de burgeroorlog is een vreselijk ingewikkeld conflict. Er dreigt hongersnood en er heerst cholera.
In 2012 was er een revolutie in Jemen.
Petterik Wiggers

Staatsgreep

In 2012 was er een revolutie in het land en kwamen er voor het eerst na dertig jaar verkiezingen en een nieuwe president. Je zou denken: goed nieuws. Maar drie jaar later pleegden de zwaarbewapende Houthi-rebellen een staatsgreep. Ze veroverden stad na stad en de kersverse president Hadi en zijn regering vluchtten.

Minderheid

De Houthi is een volk dat zich al jaren achtergesteld en minderwaardig behandeld voelt. Zij zijn sjiitische moslims, de tweede grote stroming binnen de islam en een minderheid in Jemen. De grootste stroming is soennitisch en daar hoort president Hadi bij. Veel mensen zien het conflict daarom als een godsdienstoorlog tussen twee groepen moslims. Maar er zijn ook deskundigen die zeggen dat het niet zo eenvoudig ligt.  

Bommen

Samen met negen andere soennitische Arabische landen (Marokko, Egypte, Sudan, Jordanië, Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Pakistan) voerde Saoedi-Arabië met vliegtuigen bombardementen uit op stellingen en wapendepots van de rebellen. Maar natuurlijk vielen daar ook onschuldige burgerslachtoffers bij.  

Aartsvijand

Olie speelt in dit conflict zeker ook een rol. De Saoedische (en ook andere) olie wordt via de Golf van Aden naar Europa vervoerd. Saoedi-Arabië was bang dat die transporten gevaar zouden lopen en ook dat Iran via de rebellen veel invloed in Jemen zou krijgen. Iran steunde namelijk juist de Houthi. Saoedi-Arabië en Iran zijn al jarenlang elkaars aartsvijanden. 

Terreur

Ondertussen zorgde de onrust en verdeeldheid in het land ervoor dat terroristische organisaties zoals IS en Al Qaida meer macht kunnen krijgen. En de gewone burgers in Jemen hebben het zwaar. Er dreigt hongersnood en er heerst cholera: een dodelijke ziekte. In vredesbesprekingen werd bepaald dat er niet meer gevochten zou worden in een aantal havensteden zodat er weer voedsel het land in zou kunnen. Maar de échte vrede is nog ver te zoeken en het conflict wordt steeds ingewikkelder. 

Plaats als eerste een reactie