Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Burgeroorlog in Mali

In het Afrikaanse land Mali woedde van 2012 tot 2013 een burgeroorlog tussen verschillende rebellengroepen en het Malinese leger. Die rebellen bestonden uit de Toeareg (één van de volken in Mali) en islamitische strijders. Ze vochten samen tegen de regering.  
Adolet, broertje Ibrahim en de Nederlandse blauwhelmen Alex (links) en Dennis.
Jan-Joseph Stok

Ontevreden 

De rebellen waren om allerlei redenen ontevreden. Eerst werd de bevolking onderdrukt door Frankrijk dat Mali als kolonie had en daarna werkte de democratie niet zoals ze hoopten. Ondertussen groeide de armoede en leden burgers honger door lange en grote droogtes waardoor oogsten mislukten. Ook wordt het land gebruikt als smokkelroute voor drugs en dat zorgt weer voor andere problemen.  

VN-soldaten 

De vroegere machthebber Frankrijk schoot de regering in 2013 te hulp en er kwamen ook VN-soldaten, onder andere uit Nederland (tot 2019). Zo proberen ze de vrede in het land te bewaren. Maar er is nog steeds veel geweld tussen de verschillende volken in Mali. Zo was er in juni 2019 weer een aanslag op een dorp met Dogon-boeren. Waarschijnlijk was het een wraakactie van de Fulani-herders (een ander volk) op een eerdere aanslag op hun mensen.  

Smokkel 

De Toeareg, Fulani en Dogon strijden al generaties met elkaar over het gebruik van vruchtbare grond en water. De islamitische strijders proberen ondertussen hun geloof verder te verspreiden en ronselen soldaten onder de verschillende bevolkingsgroepen. De drugshandel gaat ook nog steeds door en criminele organisaties profiteren van de angst onder burgers in Mali. Zij smokkelen wapens en verdovende middelen door de Sahara.  

Plaats als eerste een reactie