Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Fanatieker dan de jongens

In India doen weinig meisjes aan cricket, terwijl het de populairste sport van het land is.
Cricket is de meest populaire sport in India, maar er zijn heel weinig meisjes die de sport beoefenen.

Fanatieker dan de jongens

In India doen weinig meisjes aan cricket, terwijl het de populairste sport van het land is. Daarom speelt Jasleen (14) wedstrijden met de jongens. Ze is superfanatiek en wil prof worden.

Ben je net zo goed als de jongens?

“Mensen zien cricket als een sport waarvoor je kracht nodig hebt. Ze denken dat meisjes zwakker zijn en daarom minder goed kunnen spelen. Meestal spelen meisjes andere sporten, zoals badminton. Maar ik denk dat wij net zo sterk zijn als de jongens en net zo goed in cricket. Misschien zelfs wel beter, want we zijn fanatieker.”

Sinds wanneer speel je?

“Mijn vader speelt ook en hij is scheidsrechter. Hij nam me voor het eerst mee naar de cricketclub toen ik tien was. Ik vond het meteen leuk! Nu train ik elke dag na school. Meestal ben ik de bowler: ik gooi de bal naar de slagman. Als hij raakt mag hij lopen.”

Wat vinden je vriendinnen ervan?

“Ze vinden het niet leuk dat ik zoveel sport. Na school willen ze liever kletsen en tv kijken, maar daar heb ik nooit tijd voor.”

En je familie?

“De meeste mensen vinden het leuk. Mijn vader en moeder moedigen me aan en mijn broertje vindt het heel tof. Maar sommige familieleden zeggen weleens dat ik op een jongen lijk. Ze vinden dat meisjes geen sportkleding zouden moeten dragen. Dat vinden ze niet netjes. Ik zeg dan dat ik juist het liefst ben zoals ik ben. Ik heb veel zelfvertrouwen doordat ik sport.”

Zijn er veel meisjes op de club?

“Nee, helemaal niet. Toen ik begon, was ik de enige. Nu zijn er een paar andere meisjes, maar niet genoeg voor een team. Daarom speel ik wedstrijden met de jongens. De jongens vinden dat heel normaal en ze motiveren me ook, maar ik hoor er niet echt bij. Ze praten meestal meer met elkaar dan met mij. Misschien zijn sommige jongens wel jaloers, omdat ik zo goed ben en soms zelfs beter dan zij.”

Waarom spelen zo weinig meisjes cricket?

“Meisjes in India krijgen minder kansen. De jongens die voor het nationale team spelen verdienen veel geld en zijn heel beroemd, maar niemand kent ons vrouwenteam. Als je er niet beroemd mee kunt worden of er geld mee kunt verdienen, denken meisjes en hun ouders: waarom al dat oefenen? Ze vinden dat ze beter hun best op school kunnen doen. Maar ik geloof dat je heel goed kunt sporten én je best kunt doen op school. Cricket helpt mij juist bij het leren. Nadat ik gesport heb, kan ik me beter concentreren.”

Wil je ook beroemd worden?

“Ja! Het is mijn droom dat mensen mij om een foto en handtekening vragen. Ik hoop dat ik een professionele speler kan worden, zodat ik geen ander werk hoef te doen.”

Lievelings

- Hobby: Zingen en schilderen
- Lievelingsvak: Natuurkunde
- Muziek: Rihanna
- Lekker: Sportdrankjes
- Heldin: Santa Mirza (Indiase tennister)

 

Door: Aletta Andre

Spannende dag Jasleen is niet het enige meisje dat cricket speelt. Divangi (12) houdt ook van de balsport. Net als Jasleen, woont zij in de Indiase hoofdstad Delhi. Vandaag doet ze mee aan een selectiewedstrijd voor een belangrijk toernooi. Lees hier he
India_meisjesrechten_team_Jasleen
Tijdens de gymples op school speelt Jasleen ook graag vangbal of voetbal.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.