Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Eerste hulp met pindakaas in Malawi

In het dorp van Sisiliya (10) in Malawi is soms niet genoeg te eten. Verpleegkundigen in de kliniek verderop, letten gelukkig goed op. Als ze zien dat een kind ondervoed raakt, krijgt het voeding waarvan je snel opknapt: superpindakaas!
Sisiliya ontbijt in de keuken. Hier wordt ook de tabak gedroogd.
Petterik Wiggers

Sisiliya laat haar rapport zien. Haar cijfers zijn niet zo best. Een reden is, denkt ze, dat er de afgelopen tijd op sommige dagen geen eten was. "De maïs van vorig jaar was op en mijn opa, die voor me zorgt, kon geen werk vinden om geld te verdienen. Als ik niet eet, ga ik niet naar school." Het is inderdaad lastig om je hoofd bij de les te houden met een lege maag.

Geen eetlust

Sisiliya’s beste vriendin heet Memory. Ze woont met haar broertjes bij haar moeder. “Met de maïs die ik verbouw lukt het me nét om alle kinderen te eten te geven,” vertelt Memory’s moeder. “Maar laatst kreeg baby Maritino hoge koorts. Hij hoestte en wilde niet eten. Ik liet hem onderzoeken in de kliniek. Hij bleek ondervoed te zijn: te mager voor zijn leeftijd en lengte. Ik kreeg van de dokter hoestdrank en plastic zakjes met speciale voeding van gemalen pinda’s.”

Spieren

Twee maanden lang ging Memory’s moeder elke week met de baby naar de kliniek. Ze wogen Martino en voelden of zijn spieren niet aan het verdwijnen waren. Als een mens helemaal geen voedsel meer krijgt, verdwijnt eerst het lichaamsvet en daarna het spierweefsel. Het lichaam ‘eet’ zichzelf van binnenuit op. Nu gaat het gelukkig veel beter met Maritino. 
“Zijn gewicht is nu goed. Vanochtend kreeg ik 21 zakjes ( 3 per dag) pindapasta mee voor de laatste week, " zegt zijn moeder.

Best lekker

Sisiliya heeft de pasta wel eens geproefd. "Het is best lekker. Het smaakt naar pinda's", weet ze nog. Ze is blij dat Maritino weer beter is. "Hier in mijn dorp zijn vaker mensen ziek. Vooral malaria komt veel voor. Zelf heb ik het een tijd geleden ook gehad." Sisiliya vindt het naar als mensen ziek zijn. Daarom heeft ze besloten verpleegkundige te worden. "Ik wil mensen beter maken", zegt ze ernstig. 

Superpindakaas

In Malawi heerste in 2011 geen hongersnood, maar er waren wel mensen die ondervoed waren. Dat betekent dat ze niet genoeg of niet gezond genoeg eten. Kleine kinderen of zieke volwassenen krijgen dan vaak een mengsel van pindakaas, olie, melkpoeder, suiker, mineralen en vitaminen. Hiervan knappen ze meestal snel op. De pasta is zacht en daarom makkelijk te eten. Kinderen hoeven er niet voor in het ziekenhuis te blijven. Ze sabbelen de zakjes met kant en klare voeding thuis leeg. Wel zo handig voor de moeders die vaak ook voor andere kinderen moeten zorgen. 

In het kort

- Speciale pasta kan voorkomen dat kinderen ondervoed raken
- Het is een mengsel van pindakaas, suiker, melkpoeder, mineralen en vitaminen.

Plaats als eerste een reactie