Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Feiten over honger en hongersnood

Eén op de tien mensen (gemiddeld 768 miljoen mensen) heeft honger. Bijna al hun tijd gaat naar het regelen van hun volgende maaltijd. De meeste mensen met honger wonen in Afrika en Azië. Een aantal cijfers op een rij.

Ondervoeding

Eén op de tien mensen (gemiddeld 768 miljoen mensen) heeft niet genoeg te eten om een gezond en actief leven te kunnen leiden. Zo'n 13,5% van de bevolking in ontwikkelingslanden is ondervoed. Sinds 2015 hebben weer meer mensen honger, dat komt onder andere door klimaatverandering, conflicten, maar ook door de coronacrisis. 

Slecht eten

In Azië wonen naar verhouding de meeste mensen. Daarom is het ook niet gek dat in dit werelddeel de meeste mensen wonen die niet zeker weten of ze elke dag goed, genoeg en afwisselend kunnen eten. Slechte voeding is de oorzaak voor bijna de helft van kindersterfte bij kinderen onder de 5 jaar. Dat zijn 3,1 miljoen kinderen per jaar.

Hongersnood

In Sub-Sahara Afrika komt het hoogste percentage voor van mensen die honger lijden; één op de vier mensen is ondervoed. Maar in 2011 was er ook een grote hongersnood, in Somalië. In april 2017 is er hongersnood in Zuid-Sudan.

Ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden zitten 66 miljoen schoolkinderen met een rommelende maag in de klas. In Afrika alleen zijn dat al 23 miljoen kinderen. (Bron: World Food Programme)

Mariam vluchtte voor de hongersnood in haar land Somalië.
Mariam vluchtte voor de hongersnood in haar land Somalië. Petterik Wiggers
Kijk ook dit filmpje over hongersnood

Honger in Nederland

Ook in Nederland zijn er mensen die niet goed of genoeg eten, bijvoorbeeld door armoede. Voor hen is er de Voedselbank. 

Plaats als eerste een reactie