Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Gwenneth herdenkt slavernij tijdens Keti Koti

Elk jaar op 1 juli herdenken mensen overal ter wereld de slavernij. Gwenneth (12) uit Amsterdam doet dat bij een slavernijmonument.
Gwenneth herdenkt vandaag de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark.
Karin Wesselink

De koto past gelukkig nog en de vouwtjes zitten strak in de hoofddoek. Gwenneth (12) uit Amsterdam draagt alleen traditionele Surinaamse kleding bij speciale gelegenheden. “Dat doe ik alleen op verjaardagen, tijdens feestjes en op Keti Koti. Vandaag is het Keti Koti."

Vrijheid

Officieel heeft Gwenneth sinds gisteren al zomervakantie. Maar haar hele klas kwam vandaag speciaal terug naar school om Keti Koti te vieren. Dat is Surinaams voor ‘verbreek de ketenen’. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Ook in Nederland staan veel mensen hierbij stil.

Op de school van Gwenneth gaat het op 1 juli over slavernij. De leerlingen én juf Rita zijn in traditionele kleding naar school gekomen.
Op de school van Gwenneth gaat het op 1 juli over slavernij. De leerlingen én juf Rita zijn in traditionele kleding naar school gekomen. Karin Wesselink

Burgemeester

Eén van de sprekers is de burgemeester van Amsterdam. Maar die herkent Gwenneth alleen maar door zijn ketting. "Ik heb hem wel eens op tv gezien." Wie ze ook van tv kent, is de man die actie voert tegen zwarte piet. Ook hij houdt een toespraak. Gwenneth vindt het goed dat vandaag ook aandacht is voor dit onderwerp en andere vormen van racisme. Er wordt bijvoorbeeld ook uitgebreid gesproken over de Arubaanse man die afgelopen weekend door politiegeweld in Den Haag is gestorven. Veel van de toeschouwers zijn boos over hoe mensen met een donkere huidskleur worden behandeld in de Nederlandse samenleving. "Over zulke onderwerpen discussiëren we ook vaak in de klas."

Gwenneth en haar moeder zijn onderweg naar het Oosterpark voor de herdenking.
Gwenneth en haar moeder zijn onderweg naar het Oosterpark voor de herdenking. Karin Wesselink
De burgemeester van Amsterdam houdt een toespraak.
De burgemeester van Amsterdam houdt een toespraak. Karin Wesselink

Standbeeld

"Twee jaar geleden was ik op 1 juli in Suriname. Daar wordt ook Keti Koti gevierd, bij het standbeeld van Kwakoe." Het standbeeld stelt een slaaf voor bij wie de ketenen om z'n enkels zijn losgebroken. De afschaffing op 1 juli in 1863 was op een woensdag. Het is een traditie uit het Afrikaanse land Ghana om jongens die geboren worden op woensdag Kwakoe te noemen. Vandaar dat hij zo heet. "Ik was niet bij het leggen van de de bloemenkransen, maar ik ben wel naar het feest geweest. Ik wandelde met mijn nichtjes door de Palmentuin in Paramaribo. Er was van alles te doen en lekkers te eten."

Bloemen

Nadat alle belangrijke mensen, zoals de vice premier van Nederland en de Amsterdamse burgemeester bloemenkransen hebben neergelegd, gaat Gwenneth ook naar het monument. De officiële dingen duurden voor haar wel heel lang, maar ze vindt het toch heel bijzonder om dit een keer mee te maken. "We moeten hierover blijven nadenken en de gevallen slaven niet vergeten."

Plaats als eerste een reactie