Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Honger in Oost-Afrika

Zo'n dertien miljoen mensen in het oosten van Afrika hebben te weinig eten, meldt het Wereldvoedselprogramma (WPF). En dat aantal kan nog hoger worden. Dat komt doordat het moeilijk is om er voedsel te verbouwen, maar ook om eten van andere landen te kopen. Drie vragen en antwoorden.
Ook in 2011 heerste er in een land als Somalië al droogte, maar niet zo extreem als nu.
Shutterstock

Hoe komt het dat de mensen niet genoeg eten kunnen verbouwen?

Er zijn meerdere redenen dat mensen in de Afrikaanse landen als Djibouti, Ethiopië, Kenia en Somalië te weinig eten hebben. Die landen hebben al twee jaar te maken met ernstige droogte. Op sommige plekken is al maanden geen regen gevallen en hulpverleners verwachten dat het op veel plekken de komende tijd ook te droog blijft. Daardoor overleven veel dieren het niet, zijn oogsten mislukt en is er te weinig drinkwater. Op andere plekken viel juist te veel regen en daardoor ontstonden overstromingen, waardoor ook veel oogsten mislukten. Daarbovenop ontstonden de afgelopen jaren enorme sprinkhanenplagen, waardoor ook veel boeren hun eten niet meer konden verkopen.

Waarom is het moeilijk om eten van andere landen te kopen?

Dat komt doordat de prijs van voedsel uit andere landen hard stijgt. Door de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld. De Afrikaanse landen kopen negentig procent van al hun tarwe in Oekraïne en Rusland. Door de oorlog zijn die prijzen hard omhoog gegaan. Ook door de corona pandemie is het de laatste jaren duurder geworden om eten uit andere landen te halen. Daardoor kunnen de overheden het voedseltekort niet oplossen voor hun burgers.

Hoe gaat het nu verder?

Het Wereldvoedselprogramma (WPF) probeert de mensen te helpen. Die organisatie heeft de hulpverlening in het gebied de laatste tijd uitgebreid. Zij verwachten dat ze vierhonderd miljoen dollar nodig hebben voor hulp en voedsel. Maar dat geld hebben ze nog lang niet. Daarom hopen verschillende goede doelen dat ze snel meer geld krijgen van regeringen van rijke landen. Het WPF ziet ook een klein lichtpuntje: de overstromingen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat er meer grondwater beschikbaar is. 

Plaats als eerste een reactie