Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Informatie over vluchtelingen

Mensen vluchten voor oorlog, armoede of omdat ze gevaar lopen vanwege hun geloof, eigen mening of seksuele geaardheid. Wereldwijd waren er eind 2020 in totaal meer dan 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Nooit eerder telde de VN-vluchtelingenorganisatie zoveel vluchtelingen.
Veel vluchtelingen wagen hun leven op een gammel bootje.
Shutterstock

Waarom vluchten mensen?

Veel vluchtelingen in Europa komen uit Syrië, Nigeria of Iran. Landen waar het niet veilig is. Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, zijn daar al ruim 4 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Ongeveer de helft van hen wordt opgevangen in Polen.  

Hoeveel vluchtelingen zijn er?

Wereldwijd waren er eind 2020 in totaal meer dan 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Nooit eerder telde de VN-vluchtelingenorganisatie zoveel vluchtelingen. Meer dan de helft van deze vluchtelingen bleven in hun eigen land. Die heten ook wel 'binnenlands ontheemden'. De rest zocht een veilige woonplek buiten de grenzen. Het aantal vluchtelingen dat in Europa aankomt, is minder geworden. 

Bijna de helft van alle vluchtelingen is onder de 18 jaar. Hoe komt dat?

- vluchtelingen die ergens in een stad of in een vluchtelingenkamp worden opgevangen krijgen kinderen. Die worden dan als vluchteling geboren
- ze komen met hun familie mee
- ze (meestal jongens) zijn gevlucht uit een militair trainingskamp, het leger of de gevangenis of omdat ze bang waren dat ze daar terecht zouden komen
– ze (meestal meisjes) zijn in een oorlogssituatie door rebellen vastgehouden en misbruikt
– hun ouders zijn politiek actief en daardoor is het voor hun kinderen niet veilig. Die kunnen bijvoorbeeld ontvoerd worden
– ze (meestal meisjes) zijn uitgehuwelijkt of bang om te moeten trouwen met iemand met wie ze niet willen trouwen
– niemand kon meer voor hem/haar zorgen omdat ouders en familie zijn gestorven (bijvoorbeeld tijdens oorlog)

Waar worden de meeste vluchtelingen opgevangen?

Bijna 9 van de 10 vluchtelingen wordt opgevangen door buurlanden.

De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen:

  • Turkije (3,7 miljoen)
  • Colombia (1,7 miljoen)
  • Pakistan (1,4 miljoen)
  • Oeganda (1,4 miljoen)
  • Duitsland (1,2 miljoen)

De meeste vluchtelingen komen al jaren uit vijf landen:
* Syrië (6,7 miljoen)
* Venezuela (4 miljoen)
* Afghanistan (2,6 miljoen)
* Zuid-Soedan (2,2 miljoen)
* Myanmar (1,1 miljoen). 

Slechts 1,1 miljoen vluchtelingen hebben asiel aangevraagd in westerse landen. Het aantal vluchtelingen is gestegen sinds 2019 en 1 procent van de wereldbevolking is op de vlucht voor geweld of vervolging.

Mensensmokkel

Vluchtelingen die illegaal een grens oversteken, betalen daarvoor vaak duizenden euro’s aan mensensmokkelaars. Dit betekent dat alleen mensen die dit geld bij elkaar krijgen kunnen vluchten. De allerarmste mensen blijven dus vaak achter.

Plaats als eerste een reactie