Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Kerken en moskeeën in de fik

Nog steeds durven niet alle kinderen op Ambon een vriend van een ander geloof te hebben. Dat komt door de burgeroorlog van 1999. Moslims en christenen gingen toen met elkaar op de vuist.
Deze vriendinnen wonen op Ambon. Nanda is christen, Yanti is moslim.
Wineke Onstwedder

Toen na de burgeroorlog in februari 2002 het vredesakkoord voor Ambon werd getekend, verdwenen natuurlijk niet meteen alle nare herinneringen uit de hoofden van de eilandbewoners. Maar de moslims op Ambon kunnen nu wel weer veilig boodschappen doen in een christelijke buurt. En als christen kun je gewoon weer naar school in een buurt waar veel moslims wonen. Tijdens de burgeroorlog van 1999 tot 2002 was dat levensgevaarlijk. Wie met de ruzie is begonnen en wat precies de reden was, weet niemand zeker.

Burgeroorlog

Eén van de verklaringen is dat moslims op Ambon lange tijd moeilijk werk konden vinden. Zij waren meestal nieuwkomers op het eiland. De Indonesische overheid besloot dat zij bepaalde baantjes moesten krijgen en dat vonden de christenen niet eerlijk. Niemand weet precies hoeveel doden er zijn gevallen. Officieel 5.000, maar de mensen op Ambon zeggen: "Veel meer."

James (links) en Amal zijn de beste vrienden. Ze vieren de feesten van twee verschillende geloven.
James (links) en Amal zijn de beste vrienden. Ze vieren de feesten van twee verschillende geloven. Wineke Onstwedder

Verzoeningsscholen

Het is wel de bedoeling dat de vrede blijft. Daarom kreeg de grootste ontwikkelingshulporganisatie ter wereld (UNDP) het idee om verzoeningsscholen te beginnen. Dit zijn scholen waar moslims en christenen samen naar school gaan.

Vrienden

Het gaat langzaam, maar het lijkt erop dat het in Ambon-Stad en sommige andere dorpen steeds ‘gewoner’ wordt dat moslims en christenen samen in een klas zitten en vrienden worden zoals op de scholen SMP2 en SMP7.

Plaats als eerste een reactie