Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Het recht op bescherming tegen kinderarbeid

Er zijn nog steeds kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Ook al is kinderarbeid in de meeste landen verboden. Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid.
Deze kinderen in India helpen mee met geld verdienen.
Peter de Ruiter

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 16 juni 2021. 

Stijging kinderarbeid

In ontwikkelingslanden werken rond de 168 miljoen kinderen tussen de vijf en zeventien. Jarenlang daalde dit aantal, vooral in India werkten steeds minder kinderen. Volgens kinderrechtenorganisatie Unicef is het aantal kinderen dat niet naar school gaat en werkt voor het eerst sinds twintig jaar weer gestegen. Een van de redenen is corona.

Hoe voorkom je kinderarbeid?

Onderwijs is de beste manier om kinderarbeid te voorkomen. Maar er zijn nog andere maatregelen nodig om kinderarbeid te laten verdwijnen. Er moeten fabrieken komen waar geen kinderen werken. Waar volwassenen genoeg verdienen om hun kinderen naar school te laten gaan en waar geen grondstoffen worden gebruikt die door kinderhanden zijn gemaakt of geoogst.

Lening

De laatste jaren is het geven van een kleine lening aan moeders populair. Dit heet microkrediet. Sommige vrouwen beginnen met dat geld een winkeltje of ze kopen een mannetjes- en vrouwtjesschaap. De lammeren verkopen ze. Anderen maken een grote spaarpot, een 'bank van lening'. Moeders die krap bij kas zitten, lenen wat uit de pot. Voor een nieuw schooluniform voor hun kinderen, bijvoorbeeld. In veel landen mogen kinderen zonder schooluniform geen lessen volgen.

Informatie

Veel kinderen, ouders en directeuren van fabrieken weten niet dat kinderarbeid slecht is. Er zijn hulporganisaties die hen dat uitleggen. Dat doen ze met een brief, een folder, een poster, op radio, televisie en internet. Soms ook met een toneelstukje. Dat is handig voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven.

Plaats als eerste een reactie