Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat betekent het kinderpardon?

Wat zijn de regels van het Kinderpardon? En wat betekent het Kinderpardon voor vluchtelingenkinderen in asielzoekerscentra?
Tijdens de onzekere asielprocedure krijgen vluchtelingen steun van vrijwilligers.
Marco Hofste

Het Kinderpardon is een regel die ervoor zorgt dat asielzoekerskinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, hier mogen blijven. Al jaren is er kritiek op de regel omdat-ie te streng zou zijn. Jarenlang kwamen er maar een paar kinderen voor in aanmerking.

Deal over Kinderpardon

Regeringspartijen D66 en CDA lieten vorige week weten dat ze het Kinderpardon wilden versoepelen. Ook de ChristenUnie was daar voor. In de regering was alleen VVD tegen een verandering, maar nu hebben de leiders van de regeringspartijen toch een deal gesloten.

Minder streng

Er is afgesproken dat het Kinderpardon minder streng wordt, zodat meer kinderen een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Waarschijnlijk mogen nu in totaal 1300 kinderen en ouders in Nederland blijven. Ook is het de bedoeling dat het Kinderpardon daarna wordt afgeschaft. De veranderingen zijn dus alleen voor de asielzoekers die nu in Nederland zijn. Ook daar is over nagedacht: er wordt voortaan sneller besloten of asielzoekerskinderen in Nederland mogen blijven, zodat ze niet jarenlang in onzekerheid zitten.

Plaats als eerste een reactie