Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Kindsoldaten in Uganda maken een nieuwe start

Tijdens de burgeroorlog in Uganda waren er kinderen die werden gedwongen tot gruwelijke dingen. Hoe gaat het nu met ze?
Darius: ''Ik wil leraar worden''
Ruth van der Kolk

Tijdens de burgeroorlog in Uganda werden er kinderen ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer, een rebellengroep in Noord-Uganda onder leiding van Joseph Kony. Kony wil in het noorden van Uganda een eigen staat stichten en daarvoor ronselt hij kinderen voor zijn leger. Sommige van die kinderen werden ingezet als drager, kok, spion, wachter of seksslaaf. Anderen moesten plunderen en moorden. Er zijn kinderen die het lukt te ontsnappen. Maar eenmaal terug thuis gaat het leven moeizaam. De kinderen hebben aanpassingsproblemen en een grote achterstand op school. Gelukkig kunnen kinderen die vluchten terecht bij school Hope North, een plek waar ex-kindsoldaten en weeskinderen leren wat vrede is. Ze krijgen therapie, onderwijs, sport, Afrikaanse dans en muziek. Een nieuwe start. 

Darius (13)

“Vrede betekent voor mij: het mooie ontvangen na slechte gebeurtenissen. Ik herinner me nog dat er veel boosheid en angst was in het kamp van rebellenleider Kony. Mensen moesten te veel werken en dragen waardoor ze stierven. Ik moet daar nog veel aan denken. Gelukkig kon ik na een jaar vluchten met het leger van de overheid. Iets waar ik heel erg dankbaar voor ben. Nu heb ik een kans om leraar te worden zodat ik andere kinderen kan leren over ontwikkelingen, rechten en andere goede dingen.”

Uganda_ontmoeting_David
David: ''Ik word dokter'' Ruth van der Kolk
Uganda_ontmoeting_Ivan
Ivan: ''Ik word vredessoldaat'' Ruth van der Kolk

David (13)

“Ik zie mijn toekomst positief in, want ik kan mensen weer vertrouwen. Ik leer nu problemen op te lossen door te praten in plaats van slaan, zoals veel kinderen gewend waren. In de drie jaren dat ik soldaat was zag ik veel mensen lijden en sterven waardoor ik bang was. Ik heb ook gezien dat papa werd gedood. Gelukkig lieten ze mama wel in leven waardoor we konden vluchten. Een levensgevaarlijk risico. Als ze ons betrapten vermoordden of verminkten ze ons. Gelukkig kan ik nu dromen over later. Ik wil dokters vervangen die gewonden hielpen tijdens de oorlog.”

Ivan (13)

“Mijn ouders zijn ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer terwijl mama zwanger was van mij. Ik ben dus geboren in het kamp. Daarna hebben de rebellen mijn moeder gedood. Papa en ik konden gelukkig ontsnappen na vier jaar gevangen te zijn in het kamp. Op Hope North leer ik nu dat het niet normaal is dat iedereen zomaar wordt vermoord, ik wist namelijk niet beter. Nu ken ik nieuwe regels over hoe we in vrede met elkaar omgaan, dat is fijn. In de toekomst wil ik daarom ook soldaat worden om juist de vrede te bewaren.”

Uganda_ontmoeting_Emma
Emma: ''Ik wil later voor mensen zorgen'' Ruth van der Kolk

Emma (14)

“Mijn vader is vermoord. Dat gebeurde bij veel kinderen omdat de vader het sterkst is en zijn familie beschermt. Gelukkig konden mama en ik ons later verstoppen en het bos invluchten. Ik ben blij dat ik na drie jaar ontvoerd te zijn nu veilig op Hope North woon, waardoor ik later iets kan doen voor de maatschappij. Dan wil ik graag verpleegkundige worden en voor mensen zorgen. Het liefst woon ik dan dicht bij bekenden in Noord-Uganda. Ik kan hen dan de goede dingen leren wat ik nu mee krijg op school.”

Tracy-Ann (13)

“Toen ik twee jaar was werden mama en ik ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer. Ik moest veel te lange afstanden lopen en wapens en eten dragen. Veel mensen werden gemarteld. Ik deed daarom alles wat mij werd gezegd, want anders betekende dat misschien wel mijn dood. Vier jaar later ontsnapte ik samen met mama in de jungle. Nu kan ik zelf keuzes maken. Later wil ik graag in Mexico wonen voor een nieuw bestaan. Het land is mooi en ik wil daar werken als dokter. Ik heb vaak gezien dat mensen medische zorg nodig hebben en daar wil ik bij helpen.”

Uganda_ontmoeting_Tracy-Ann
Tracy Ann: ''Ik wil mensen medische zorg geven'' Ruth van der Kolk

Door:  Ruth van der Kolk

Plaats als eerste een reactie