Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Zorgen voor vrede

Mirthe en Eva vinden het niet leuk dat hun vader zo lang weg is.

De vader van Sofie (7), Eva (9) en Mirthe (11) is militair in het Nederlandse leger. Afgelopen maanden was hij voor de Verenigde Naties (VN) in het Afrikaanse land Mali. In het noorden van dat land vechten gewapende groepen en terroristen en is het voor burgers erg gevaarlijk.

De soldaten van de VN, die te herkennen zijn aan een blauwe helm of baret, moeten de burgers in Mali beschermen en een einde aan de oorlog maken. Zo'n 450 Nederlandse militairen maken deel uit van het vredesleger.

Wat doet jullie vader in Mali?

Mirthe: Hij is militair, maar hij hoeft niet te vechten. De Nederlandse militairen verzamelen informatie over bijvoorbeeld het land, over de mensen en over welke mensen er precies ruzie hebben met elkaar. De informatie zetten ze op op een computer in een netwerk. Mijn vader zorgt dat de militairen de informatie goed opslaan zodat ze het ook weer terug kunnen vinden en dat anderen die deze informatie niet mogen hebben er niet bij kunnen.”

Eva: “Hij werkt op kantoor binnen de poorten van het militaire kamp. Ik vind het fijn dat hij niet hoeft te vechten. Liever een half jaar op uitzending en binnen de poorten blijven, dan één dag vechten buiten de poort.”

Aan de vredesmissie in Mali doen 23 landen mee.
Aan de vredesmissie in Mali doen 23 landen mee.

Wat is er in Mali aan de hand?

Mirthe: “Er is oorlog en de militairen uit Nederland proberen te helpen om het veilig te houden. Er zijn ook militairen uit andere landen, zoals Frankrijk en België. Ze helpen bijvoorbeeld met bouwen van dingen die afgebroken zijn door de oorlog, zoals een school of een controlepost.”

Eva: “Er zijn daar eigenlijk een paar kleine ruzietjes. De militairen beschermen dan de mensen die niks gedaan hebben.”

Wat vinden jullie ervan dat jullie vader op uitzending is?

Eva: “Niet leuk, want hij is al een half jaar weg. Hij is wel eens eerder op uitzending geweest naar Bosnië, maar toen was Mirthe pas een half jaar dus toen heeft ze het niet gemerkt. We hebben wel een kalender gemaakt, zodat we weten over hoeveel dagen papa weer thuis is.”

Mirthe: “In januari was papa thuis en is hij bij ons in de klas geweest. Hij had zijn uniform aan en hij liet foto’s zien van zijn werk in Mali. Klasgenoten wilden weten wat hij daar deed en wat voor dieren hij had gezien.”
Eva: “Hij zag bijvoorbeeld een slang tijdens het hardlopen.”

Mirte, Eva en Samsamverslaggeefster Annemarie skypen met Mali.
Mirte, Eva en Samsamverslaggeefster Annemarie skypen met Mali.

Hebben jullie wel contact met jullie vader?

Mirthe: “We Skypen bijna elk weekend en bellen doen we ook vaak.”

Eva: “Op zondagochtend is hij vrij, dan speelt Mirthe een potje schaak met hem op de telefoon. Hij stuurt ook cadeautjes. Dan zegt hij: hebben jullie al een pakketje gekregen? Hij heeft al sleutelhangers opgestuurd, een cowboyhoed en Mirthe kreeg een Malinees voetbaltenue toen ze jarig was.”

Hoe is het leven voor kinderen in Mali?

Mirthe: “Het is niet echt veilig daar, dus ik denk dat kinderen niet naar school kunnen.”

Eva: “Onze vader heeft veel kinderen ontmoet. Ze staan vaak langs de kant van de weg als hij voorbij rijdt. Hij zegt dat de kinderen blij zijn dat de militairen er zijn, omdat ze hun beschermen.”

Wat missen jullie aan je vader?

Eva: “Het is heel anders zonder papa. Hij is altijd heel grappig, dus het is veel rustiger aan tafel. Normaal drummen Mirthe en papa bijvoorbeeld met stokjes. Ze kietelen elkaar en stoeien ook vaak. En hij geeft hele stevige knuffels. Die mis ik ook.”

Mirthe: “Hij is heel sterk, hij tilt altijd hele zware dingen.”

Eva: “En hij kan goed klussen. Als hij terugkomt gaat hij klussen in onze kamers.”

Dit is de buitenbar van de Nederlandse soldaten in Mali.
Dit is de buitenbar van de Nederlandse soldaten in Mali.

Zouden jullie dit werk later ook willen doen?

Eva: “Nooit van m’n leven, het lijkt me heel eng.”

Mirthe: “Ik zou het wel willen, maar ik zou niet op uitzending willen, want dan ben je een half jaar weg van je familie. Maar het lijkt me wel leuk om met veel mensen te zijn. Hij heeft ook heel veel vrienden daar.”

 

Door: Annemarie Geersing

Plaats als eerste een reactie