Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Bestaat er nog steeds slavernij?

Slavernij is zo’n honderdvijftig jaar geleden afgeschaft. Maar nog steeds werken overal ter wereld mensen en kinderen onder vreselijke omstandigheden voor weinig of geen geld. Dat wordt ook wel moderne slavernij genoemd. Als het om kinderen gaat, heet het kinderarbeid.
Deze jongen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, verdient geld voor zijn familie.
Shutterstock

Mensenhandel

Mensenhandel bestaat nog steeds. Zo worden kinderen verkocht of ‘meegegeven’ aan vreemde mensen die hen laten werken in de landbouw, huishoudens en theehuizen. Of ze worden gebruikt als kindsoldaat. Ook in Nederland is mensenhandel. Denk aan illegale prostitutie en loverboys die meisjes misbruiken.

 

Kinderarbeid

Een van de kinderrechten is het recht op bescherming tegen kinderarbeid. Het aantal kinderen dat moet werken en daardoor niet naar school gaat, daalde lange tijd. Dat kwam door betere voorlichting aan ouders en doordat de wereldbevolking steeds een beetje minder arm is. Maar volgens kinderrechtenorganisatie Unicef is het aantal kinderen dat niet naar school gaat en werkt voor geld voor het eerst sinds twintig jaar nu weer gestegen. Een van de redenen is corona.

Eerlijke handel

Er zijn organisaties die zich bezig houden met eerlijke handel. Zij zorgen dat mensen goed betaald krijgen voor hun werk. Ze controleren ook of er geen geen kinderen werken in fabrieken of op plantages. Een goed voorbeeld is de cacao-industrie. Op veel chocoladewikkels staan nu keurmerken of woorden als ‘slaafvrij’.

Plaats als eerste een reactie