Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Kerst leidt af van de oorlog"

De kerstgedachte van vrede op aarde is in Oekraïne ver weg. Elke dag vinden er gevechten plaats en wordt het land bestookt met Russische raketten. Toch gaat Victoria (9) uit Dnipro kerst vieren. "Het geeft hoop dat de oorlog snel stopt."
Er is nog geen kerstboom in huis, daarom brandt Victoria uit Dnipro een kaars.
Nataliia Ohorodnia 

Schuilkelder

In Oekraïne wordt nog altijd hevig gevochten. Het luchtalarm loeit een paar keer per dag en dan moet iedereen zo snel mogelijk naar de schuilkelder. "Daar zitten we steeds een paar uur. Je mag dan niet naar buiten omdat het te gevaarlijk is." Naar school gaat Victoria al even niet. Dat betekent dus ook dat de jaarlijkse kerstviering niet doorgaat. "We vieren het dit jaar alleen thuis. Ik hoop dat we nog wel een kerstboom kunnen kopen, een kerstdiner kunnen maken en koekjes kunnen bakken. Maar je weet nooit wanneer de stroom uitvalt." Dat gebeurt regelmatig doordat Russische raketten elektriciteitscentrales aanvallen. Veel Oekraïners zitten daardoor deze winter in de kou.  

Kleine dingen 

Ondanks alle problemen vindt Victoria het wel belangrijk om kerst te blijven vieren. "Je wordt er vrolijk van en het leidt af van de oorlog. Ook geeft het hoop dat de oorlog snel stopt." Samen met haar vader helpt ze ook andere kinderen om de oorlog even te vergeten. Gezinnen die uit andere delen van Oekraïne zijn gevlucht, helpen ze aan basisspullen als eten, zeep, een tandenborstel en handdoek. "Het zijn kleine dingen, maar die zijn wel belangrijk in het leven." 

 

Victoria uit Oekraïne vindt het belangrijk om Kerst te blijven vieren.
Victoria vindt het belangrijk om Kerst te blijven vieren. Nataliia Ohorodnia
De vader van Victoria helpt Oekraïense vluchtelingen.
De vader van Victoria helpt Oekraïense vluchtelingen. Nataliia Ohorodnia 

Lieve cadeautjes 

Victoria’s vader organiseert ook elke week lessen voor de vluchtelingenkinderen: taal, rekenen en zwemles. En ook dan helpt Victoria helpt mee. "Ik praat veel met de kinderen om ze op te vrolijken en ze even niet te laten denken aan wat ze in de oorlog hebben meegemaakt. In de kerstvakantie verwennen we ze extra met lieve cadeautjes en gaan we spelletjes doen. Ik hoop dat ze daardoor blijven geloven in het wonder van Kerstmis."  

Door: Nataliia Ohorodnia 

Dit verhaal stond ook in Kidsweek

Plaats als eerste een reactie