Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is oorlog?

Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of landen. Als groepen binnen dezelfde staat met elkaar vechten, dan is dat een burgeroorlog.
Een oorlog is een gewapende strijd tussen landen of volken.
Pixabay

Tegenstanders

Al sinds er mensen zijn, wordt er oorlog gevoerd. In de tijd van de Grieken en Romeinen ging dat volgens afspraken. Er werd eerst bepaald waar, wanneer en met welke wapens werd gevochten. Het was ook heel duidelijk wie de tegenstanders waren en waar de oorlog over ging: over grondgebied bijvoorbeeld. Nu is dat wel anders. De meeste oorlogen zijn helemaal niet zo overzichtelijk. Er zijn veel verschillende partijen en belangen. En vaak is onduidelijk wat precies de reden is waarom een land of volk een oorlog begint.  

Burgeroorlog

Oorlogen tussen landen zijn trouwens steeds zeldzamer. Er zijn nu meer burgeroorlogen: tussen verschillende groepen in één land. Die burgeroorlogen hebben vaak een lange en ingewikkelde voorgeschiedenis die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is. Meestal gaat het over (on)gelijke behandeling, grondgebied, rijkdommen of water.  

Wapenwedloop

Zal er altijd oorlog blijven? Die vraag stellen veel mensen zich natuurlijk. De ‘gewone’ burgers zitten helemaal niet te wachten op bommen op hun huis of tanks door de straten. Maar: er is geen wereldregering en ook geen wereldpolitie die als een soort scheidsrechter alles in de gaten houdt. Landen en volken voelen zich daardoor onzeker en gaan zich bijvoorbeeld extra goed bewapenen. Als de één dat doet, wordt de ander zenuwachtig. Die gaat ook meer wapens kopen of meer soldaten trainen. Dit heet ook wel een wapenwedloop. Dat zie je bijvoorbeeld tussen Noord- en Zuid-Korea en ook tussen India en China. Een manier om die onzekerheid van landen te verkleinen, is om verbondjes met elkaar te sluiten. Alleen weet niemand 100% zeker hoe eerlijk die bevriende landen zijn. En soms begrijpen regeringsleiders elkaar niet altijd even goed.

Democratie

Er zijn steeds meer democratieën op de wereld. Goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat er in landen met gekozen mensen aan de macht minder oorlog wordt gevoerd. Ruim de helft van de wereldbevolking woont nu in een democratisch land. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren nog maar 21 landen een democratie. Nu zijn dat 87 landen.

Plaats als eerste een reactie