Overslaan en naar de inhoud gaan
Onderwijs blog

Sabah woont in een vluchtelingenkamp

Met honderden andere kinderen woont Sabah (11) in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Hij vluchtte uit Syrië en woont hier nu al twee jaar.
Sabah uit Syrië woont al 2 jaar in een vluchtelingenkamp.
Ton Koene

Verstoppen

“Op een dag vielen de terroristen van ISIS ons stadje aan en moesten we vluchten voor ons leven. We verstopten ons tussen de rotsen in het Sinjar-gebergte. Het was er heel erg koud en we hadden niets meegenomen, behalve de kleren die we droegen.""

Huilen

"Na een week zijn we gaan lopen en uiteindelijk naar Koerdistan gelift, het veilige deel van Noord-Irak. Daar wonen de Koerdische strijders en die houden de ISIS-terroristen op afstand. Ik woon hier met mijn vader, moeder en mijn drie broers en vier zussen. Mijn twee oudste zusjes zijn door ISIS gegijzeld en we weten niet waar ze nu zijn. We denken veel aan ze en mijn ouders huilen vaak."

Kachels

"We zijn hier wel veilig, maar het leven is zwaar. In de winter is het koud en vriest het flink, vooral ’s nachts. We hebben wel een elektrische kachel gekregen, maar er is maar zo’n vier uur per dag elektriciteit. Gelukkig hebben we ook een kachel op olie die de tent goed verwarmd. Maar dan moet de flap van de tent wel dicht blijven."

Vluchtelingen uit Syrië worden opgevangen in Irak.
Vluchtelingen uit Syrië worden opgevangen in Irak. Ton Koene
Gelukkig zijn er kachels van een hulporganisatie in het tentenkamp.
Gelukkig zijn er kachels van een hulporganisatie in het tentenkamp. Ton Koene

Hulp

"Die kachels kregen we van hulporganisaties. Zij zorgen ook voor eten en drinken en er is een ziekenhuis gebouwd. Maar voor mijn vader is er geen werk en hij zegt dat hij zich vaak verveelt."

Hippe schoenen

"Ik heb niet zoveel spulletjes en geen eigen kamer zoals vroeger thuis. Ik heb maar twee broeken, twee T-shirts, een lekker warm jack en ik heb voor mijn verjaardag een paar hippe schoenen gekregen van mijn vader. Maar het belangrijkste is dat er hier geen oorlog is.”

Sabah: "Het belangrijkste is dat er hier geen oorlog is."
Sabah: "Het belangrijkste is dat er hier geen oorlog is." Ton Koene

Plaats als eerste een reactie