Veehoeders
Voor de twee klasgenoten is groente verbouwen helemaal nieuw. Hun families hebben zoiets nooit eerder gedaan. “Onze ouders zijn veehoeders. We trokken met onze koeien van de ene naar de andere plaats. Nu is dat niet meer nodig.” In de omgeving van Mbar Toubab zijn het afgelopen jaar bossen geplant waardoor er nu ook genoeg gras groeit voor de runderen. En er zijn waterputten aangelegd voor het irrigeren van de groentetuin.
Naar school
Amadou: ”Ik wist niet dat je groente kon verbouwen op zand. Maar als je mest gebruikt en vooral regelmatig water geeft, groeit hier bijna alles!” Doordat de families nu op één plek kunnen blijven wonen, gaan Amadou en Lawel nu ook naar school. Eerder was dat onmogelijk omdat ze steeds ergens anders woonden.

Achter schuttingen
Klasgenootje Lawel (10) weet al wat ze vandaag gaat doen in de tuin. “Okra zaaien! Dat vind ik een echt lekkere groente.” De hele klas staat te trappelen, maar eerst moeten ze een kwartier lopen. Door het zand. Onderweg is maar weinig groens te bekennen. Maar dan komen ze aan bij een stuk omheind land. Achter enorme schuttingen is een gigantisch veld. In het midden ligt de groentetuin van de school. De bodem is bedekt met uien, okra’s, paprika’s, tomaten, watermeloen en bladgroente. En langs de randen staan maïsplanten.
Gieters
Meester Samba verdeelt de taken: de één gaat onkruid wieden, de ander groente oogsten, de volgende zaaien en – heel belangrijk – alle gewassen water geven. Twee jongens pakken meteen de gieters en lopen af en aan.
Geitenkeutels
Lawel helpt met het aanleggen van een zaaibed. Meester Samba leert de kinderen hoe ze de grond eerst moeten bewerken. “We bemesten de grond met geitenkeutels en stro. Dan meten we hoe ver de zaden van elkaar in de grond moeten. Iedereen mag helpen de zaden in de grond te stoppen.”

Groente uit eigen tuin
Van de oogst maakt de kok in de kantine een lunch voor de leerlingen. Sommige kinderen komen van ver en moeten wel meer dan een uur naar school lopen. Zij blijven tussen de middag op school eten. Meester Samba: “Wij proberen de leerlingen een gezonde lunch voor te zetten, want thuis krijgen ze niet altijd even goed te eten. Als onze schooltuin niet voldoende groente oplevert, krijgen we groente uit de grote groentetuin.” De zon staat hoog aan de hemel, het wordt te warm om te werken. De hele klas verzamelt zich weer en wandelt terug naar school. Ze hebben best zin in een maaltje met groente uit eigen tuin!
Groene Muur
Deze schooltuin is onderdeel van De Groene Muur: een plan om de verwoestijning in de Sahel tegen te gaan. In 11 Afrikaanse landen komt een strook bossen en groentevelden van zo’n 7.000 kilometer lang.
Plaats als eerste een reactie