Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vredestichters

Hoe bewaar je de vrede op school of in je dorp? Houda uit Marokko, Rida uit Utrecht en Diego uit Colombia hebben zo hun trucjes.
Houda wil later bij de politie en bewaakt de vrede op het schoolplein.
Wineke Onstwedder

Fez, Marokko

In de smalle gangetjes van de medina, het oudste deel van een Marokkaanse stad, klinkt gejoel. Het is pauze op de school van Houda (12) uit Fez. Honderden kinderen rennen over het plein. Ze duwen elkaar en trekken aan jassen en tassen. In die drukte kan een ruzie snel exploderen. Maar Houda houdt haar hoofd koel. Gekleed in het knalgele hesje van de ordedienst, is Houda vandaag intermediair. “Een erebaantje,” zegt ze glunderend. “Ik doe het al twee jaar. Andere kinderen luisteren naar me omdat ik goed ben in bemiddelen. Als bemiddelaar moet je altijd kalm blijven en heel lang je geduld kunnen bewaren. Ik heb zelf nog nooit een klap uitgedeeld. Zo oefen ik voor later, als ik bij de politie werk. Mijn lievelingsneef is ook agent. Ik ben wel eens met hem meegegaan naar het bureau, waar ik mocht helpen met de administratie.” Dan gaat de bel. Houda bergt haar hesje weer op en rent naar het klaslokaal. “Ik moet hoge cijfers halen, anders word ik niet toegelaten op de politieschool.”

Dit veiligheidshesje draagt Rida uit Utrecht als bemiddelaar op school.
Dit veiligheidshesje draagt Rida uit Utrecht als bemiddelaar op school.
Diego uit Colombia is lid van de vredeswacht in zijn dorp.
Diego uit Colombia is lid van de vredeswacht in zijn dorp. Victoruro

Utrecht, Nederland

Rida (11) is mediator: een bemiddelaar op school.  "Tijdens de pauze lopen we in tweetallen in oranje hesjes over het schoolplein. Als er ruzie is, proberen we te helpen. Bij iets ergs gaan we naar de mediatorhoek. Daar volgen we een stappenplan: eerst moet iedereen zijn verhaal vertellen. Dat vatten we samen. Dan vragen we de ruziemakers wat ze voelden toen ze met vechten begonnen. Met doorvragen en tips hopen we dat ze zelf een oplossing voor de ruzie verzinnen. Het is hún probleem, dus zij moeten een uitweg bedenken."

Toribio, Colombia

Diego Felipe (12) hoort bij de Nasa, een volk in Colombia. Hij is lid van een vredeswacht. "Wij wonen middenin het gebied waar soldaten, guerrilla en bendes  met elkaar vechten. Al dat geweld zijn we ondertussen zat. We zeggen:  verdwijn!  Maar ze komen steeds terug met hun geweren, bommen en landmijnen. We dragen allemaal een staf met gekleurde linten. Zo zien mensen dat we van de vredesbrigade zijn. Als er ergens gevochten wordt, dan gaan we er op af. We praten net zo lang tot het probleem is opgelost. De Nasa regelen alles liever zelf. Eigenlijk hebben we hier geen leger nodig, ook geen politie."

Plaats als eerste een reactie