Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Drones in Tanzania

Draadjes aan elkaar verbinden en robots leren programmeren. Dat is de grote fascinatie van Christine (10) uit Tanzania.
In Tanzania worden drones voor allerlei goede doelen gebruikt.
Joost Bastmeijer

Wat vind je zo leuk aan techniek?

“Het helpt de mensen verder en het maakt dat de wereld een dorp wordt. Als je technische apparaten in je leven hebt, kun je bijvoorbeeld informatie opzoeken over hoe anderen leven en denken. En robots in fabrieken maken het leven van mensen makkelijker. Ze kunnen zwaar werk overnemen en veel sneller werken. Eens in de twee maanden heb ik techniekles na schooltijd. Dan leren we van alles: een auto met afstandsbediening maken, een robot in en uit elkaar zetten en draadjes met elkaar verbinden zodat er een lampje gaat branden. We zijn nog niet bezig met kunstmatige intelligentie en zelf robots programmeren. Dat zou ik wel willen.”

Waar kom jij robots tegen?

“Toen ik acht was, kochten mijn ouders een smartphone. Dat is ook een robot, net als voorgeprogrammeerde verkeerslichten. Verder kom ik niet veel hightech apparaten tegen. Wij hebben alleen een tv thuis. Mijn ouders doen hun werk met de hand. Mijn vader bouwt huizen en mijn moeder is kok. Een robot zou nooit zulke lekkere dingen kunnen maken als zij. Maar er zijn genoeg voorbeelden van robots die superhandig zijn.”

Na schooltijd krijgt Christine les in techniek.
Na schooltijd krijgt Christine les in techniek. Joost Bastmeijer

Hoe bedoel je?

“Er zijn boeren in Tanzania die drones gebruiken om hun gewassen in de gaten te houden. Deze drones sturen hun camerabeelden naar een computerprogramma die de boeren informatie geeft over hoe het gaat met hun planten. Vroeger mislukten er wel eens oogsten doordat de boeren niet konden zien dat hun gewassen ziek waren. De landbouwvelden zijn namelijk heel groot.”

En verder?

“Drones brengen ook medicijnen naar afgelegen dorpen. Niet overal zijn ziekenhuizen, dus sommige mensen moeten wel een dag lopen voor ze bij de dokter zijn. En die dokter heeft niet altijd alle medicijnen op voorraad. Drones kunnen dus levens redden. Ze worden ook gebruikt om onderzoek te doen naar wilde dieren, zoals olifanten, leeuwen en zebra’s. Onderzoekers kijken dan van bovenaf naar de dieren, waardoor ze leren over hun gedrag.”

Je bent wel heel enthousiast…

“Nou: er zitten ook nadelen aan drones. Ze zijn bijvoorbeeld heel duur en niet iedereen kan ze betalen. En als toeristen met een drone te dicht bij wilde dieren vliegen, raken ze daarvan in paniek. Zo denken sommige dieren dat een drone een roofvogel is. Dan vallen ze de drone aan en raken ze gewond.”

 

Christine uit Tanzania is gefascineerd door techniek.
Christine is gefascineerd door techniek. Joost Bastmeijer

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.