Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Een passie voor programmeren

Al vanaf zijn zevende gaat Son (11) uit Amsterdam naar robotkampen. Hij leert daar programmeren.
Son is gek op programmeren.
Ernie Buts

Klinkt uitdagend...

“Iedereen kan leren programmeren. Je moet het vooral snappen, net als met wiskunde. En iemand moet het je een keer voordoen. Ik ging op mijn 7e voor het eerst naar een robotkamp en ben ondertussen al wel acht keer geweest. Door programmeren heb ik geleerd geduld te hebben en niet op te geven. Elke keer kom ik een stapje verder. En programmeren vind ik echt leuk, dus dat frustreert niet.”

Welke robots ken je allemaal?

"Er zijn veel meer robots dan je denkt. Zeker niet alleen in een fabriek. Je rekenmachine is ook een robot: die geef je opdracht een rekensom te maken. En je telefoon ook. Die kun je bijvoorbeeld zo instellen dat-ie elke zondag op hetzelfde tijdstip een alarm laat afgaan. Elk apparaat dat je kunt zeggen: doe dit. Of als dit, doe dan dat... dat is een robot.”

Waarom zijn robots zo leuk?

“Het lijkt me vooral heel handig als ze de afwas voor je kunnen doen en het lijkt me ook heel leuk als er robots achter de bar of in het restaurant staan. Dan kan er altijd iets fout gaan en dat is spannend. Een ander voordeel is dat het bedrijf dan geen personeel hoeft te betalen. Aan de andere kant zijn robots ook heel duur. Daarom heb ik zelf thuis alleen een micro:bit, een kleine programmeerbare computer.”

Is het prijskaartje het enige nadeel?

“Er zijn mensen die denken dat robots de aarde gaan overnemen en dat ze zich tegen ons zullen keren. Maar dat denk ik niet. Dan moeten we eerst robots kunnen ontwikkelen met een heel sterke kunstmatige intelligentie, zodat ze op het idee komen om iets tegen ons te beginnen. En dan moeten er ook nog eens heel veel van die robots zijn. Ik denk dat die kans klein is. Wel een nadeel is dat de batterij van robots of drones snel leeg kunnen gaan, juist als je er net lekker mee bezig bent. Of dat ze stuk gaan. Vooral drones zijn kwetsbaar.”

Over drones gesproken....

“Die zijn gaaf, he? Daar kun je zoveel mee: militairen gebruiken ‘m om bijvoorbeeld vijandelijk gebied te doorzoeken, je kunt er spullen mee vervoeren en prachtige filmbeelden mee maken. Maar: er zijn ook mensen die het niet fijn vinden dat je met een drone heel makkelijk iemands tuin in komt. Dat is toch privé; er staat niet voor niks een schutting. Mij lijkt het wel heel cool als er ineens een drone mijn slaapkamer in vliegt.”

Plaats als eerste een reactie