Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Robots in het ziekenhuis

Bliepend zoeft robot Robin door de ziekenhuisgangen met buisjes bloed zodat de verplegers bij hun patiënten kunnen blijven. Eén van die buisjes is van de oma van Bart (13). Robotdino Micah is zo schattig dat Floortje (ook 13) bijna vergeet dat ze een chemobehandeling krijgt.
Deze robotdino's helpen heel goed tegen stress.
Angeliek de Jonge

In steeds meer ziekenhuizen en op plekken waar ouderen of mensen met een beperking wonen, vind je robots. Deze robots heten ook wel zorgrobots en ze zijn er in alle soorten en maten. De één haalt in de apotheek medicijnen uit het magazijn. De ander helpt een handje tijdens een ingewikkelde operatie. Er zijn ook robots die mensen met een verstandelijke beperking door gezichts- en spraakherkenning helpen herinneren dat het tijd is om hun kamer op te ruimen of om op te staan.

Robotdino's

Sommigen zien er schattig uit, zoals de robotdino’s die sinds oktober vorig jaar ook in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht wonen. Hier worden kinderen met kanker behandeld. Uit onderzoek blijkt dat patiënten door deze knuffels zo zijn afgeleid dat ze minder bang zijn en minder stress hebben.

Sensoren

Voor Floortje uit Zutphen geldt dat zeker. Zij moet elke drie weken naar het Máxima voor een chemobehandeling. Iets waar ze altijd erg tegenop ziet. Maar: “Vandaag had ik zelfs zin om naar het ziekenhuis te gaan! Drie weken geleden zag ik de robotdino voor het eerst. Toen mocht ik ‘m zijn naam leren en leren eten”, glundert ze. “Onder z’n kin en op zijn buik zitten sensoren. Als je ‘m op die plekjes kriebelt, dan reageert-ie daar op.”

Naalden

“Ik kan niet tegen naalden. De laatste keer dat ik een infuus kreeg, viel ik flauw. En van de medicijnen word ik heel misselijk en duizelig. Maar tijdens het inspuiten van de vorige chemo, dacht ik alleen maar aan Micah en dat ik goed voor ‘m wilde zorgen. Daardoor viel de behandeling heel erg mee.”

Floortje leert robotdino Micah eten.
Floortje leert robotdino Micah eten. Angeliek de Jonge
Een verpleegkundige zet buisjes bloed in de robot.
Een verpleegkundige zet buisjes bloed in de robot. Angeliek de Jonge

Science fiction

Andere zorgrobots zijn een stuk minder aaibaar. Die lijken eerder te zijn ontsnapt van een science fiction filmset, zoals robot Robin in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Op de derde verdieping van dit ziekenhuis is de dialyse-afdeling. Hier ligt de oma van Bart drie keer per week aan een apparaat dat haar bloed zuivert, omdat haar nieren dat niet meer kunnen. Voor een goede behandeling moeten ze haar bloed in het laboratorium zo snel mogelijk laten onderzoeken. Vroeger duurde dat wel eens een paar uur, omdat de verplegers niet de tijd hadden om voor elk buisje bloed heen en weer te lopen.

App

Voor robot Robin is dat zijn enige taak. De verplegers kunnen 'm via een app op hun telefoon ‘roepen’ en op pad sturen. Hij leert steeds nieuwe dingen. Sinds kort kan hij bijvoorbeeld zelfs in z’n eentje de lift nemen! Een andere afdeling gebruikt hem nu ook. Per dag gaat hij wel twintig keer heen en weer.

Waarschuwen

Bart vertelt dat hij en z’n oma aan het begin wel moesten wennen. “Hij ziet er niet echt uit als een robot, met een gezicht en armen. Meer als een prullenbak waar je van alles in kunt stoppen.” Er zijn wel meer zorgrobots die nóg minder herkenbaar zijn als robot. Bijvoorbeeld de matjes voor op het matras die ’s nachts een signaal naar hulpverleners sturen als er langer dan een half uur lang niemand in bed ligt. Er zijn ook medicijnvoorraadkastjes voor thuis die de wijkverpleegkundige waarschuwen als een pil niet uit het bakje wordt gepakt. En er zijn ook robotzeehonden of robotkatten die bij eenzame ouderen zorgen voor wat gezelligheid. Allemaal zorgrobots met veel voordelen: ze nemen werk uit handen van verplegers en ze kunnen je troosten.

Nauwkeurig

Maar er zijn ook robots die juist zo handig zijn, omdat ze heel nauwkeurig werken. Zoals de twee andere robots in het Prinses Máxima Centrum die super secuur injectiespuiten en infuuszakken maken met de speciale lage hoeveelheden medicatie voor kinderen.

Hygiëne

Ondertussen lijkt Micah zich prima thuis te voelen in de armen van Floortje. “De afgelopen drie weken heb ik elke dag aan hem gedacht. Gelukkig heb ik thuis Dex, een mini chihuahua. Die heb ik gekregen om me te steunen tijdens de behandelingen. Maar huisdieren mogen niet mee naar het ziekenhuis, vanwege de hygiëne. Thuis troost-ie me wel heel goed en als ik misselijk ben, gaat-ie altijd op mijn buik liggen. Dat zie ik Micah nog niet doen. Maar van hem hoef ik dan weer geen drollen op te ruimen.”

Bart volgt robot Robin naar het laboratorium.
Bart volgt robot Robin naar het laboratorium. Angeliek de Jonge

Plaats als eerste een reactie