Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Matthijs woont op een ziekenhuisschip

In Afrikaanse landen zijn weinig ziekenhuizen en veel mensen kunnen geen zorg betalen. Op dit ziekenhuisschip is behandeling gratis. Matthijs (10) woont op dit schip.
Op dit ziekenhuisschip krijgen mensen in Afrikaanse landen een gratis behandeling.
Elizabeth Brumley Mercy Ships

Dus dit schip vaart naar Senegal?

"Ja, naar de hoofdstad Dakar. Medewerkers daar hebben al patiënten geselecteerd die een behandeling kunnen krijgen. Helaas kan niet iedereen geholpen worden. Maar de mensen die wel geopereerd worden bij ons aan boord, worden met onze zestien Toyota Landcruisers opgehaald. Op de dag van de opname speel ik vaak met wachtende kinderen.”

Hoeveel mensen worden op dit schip behandeld?

“Dit schip is gloednieuw en na zeven jaar bouwen eindelijk klaar. nHet plan is dat in Senegal duizend mensen worden behandeld, bijvoorbeeld aan tumoren of omdat ze kromme benen hebben door ondervoeding. Er zijn ook veel patiënten met brandwonden die niet goed zijn genezen waardoor ze bijvoorbeeld hun handen niet meer kunnen gebruiken. In Afrika zijn weinig ziekenhuizen en veel mensen kunnen zorg niet betalen. De behandeling aan boord is gratis. Mijn vader werkt hier als vrijwilliger, net als alle anderen. Hij is geen arts, maar een medisch technicus.”

Wat is het nieuwste technische snufje?

“Onze CT-scanner! Met straling kun je dan binnenin iemand kijken. Patiënten zien zo’n scanner vaak voor de eerste keer. En vaak vinden ze het best eng. Dan moeten we goed uitleggen dat er maar heel weinig straling wordt gebruikt. Net zo weinig als in een vliegtuig. Maar vaak hebben ze ook nog nooit in een vliegtuig gezeten. Laatst was de scanner stuk. Er was zout water in gekomen en dat zorgt voor roest. Het duurde vier dagen en toen had mijn vader het gerepareerd.”

Op dit ziekenhuisschip krijgen patiënten in armere landen een gratis behandeling.
"Mijn vader werkt hier als vrijwilliger", vertelt Matthijs. Elizabeth Brumley Mercy Ships
De vader van Matthijs is medisch technicus en repareerde de CT-scanner op het ziekenhuisschip.
De vader van Matthijs repareerde de CT-scanner. Elizabeth Brumley Mercy Ships

Plaats als eerste een reactie