Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Akhi uit Bangladesh trouwde toen ze 11 was

Akhi (nu 12) uit Bangladesh zat in groep zeven toen haar ouders haar uithuwelijkten. Volgens de wet mag dat niet. Akhi wilde zelf ook niet trouwen. Maar haar ouders zijn erg arm en konden niet meer voor haar zorgen.
Akhi werd op haar elfde uitgehuwelijkt.
RedOrange communication

Hardnekkige traditie

Akhi is niet het enige kindbruidje in Bangladesh. Eén op de drie meisjes wordt voor haar vijftiende uitgehuwelijkt. Officieel mag je pas trouwen als je achttien bent. Maar ruim de helft van de meisjes is dan al getrouwd. Ouders willen niet wachten, zeker als ze zo arm zijn als die van Akhi. "Dan moeten ze de schoonfamilie meer cadeaus en geld geven als bruidsschat. Daarom ben ik zo jong uitgehuwelijkt. Net als mijn zus", legt Akhi uit.

Bij haar schoonfamilie doet Akhi de klusjes die een getrouwde vrouw hoort te doen.
Bij haar schoonfamilie doet Akhi de klusjes die een getrouwde vrouw hoort te doen. RedOrange communication

Voorbeeld

Spelen met je vriendinnen en tegelijkertijd een man hebben. "Het is allemaal erg verwarrend", schrijft Akhi in haar dagboek. Dat kreeg ze van Sabina, haar grote voorbeeld. Sabina trouwde als kind, kreeg kinderen, heeft een middelbare schooldiploma en helpt nu jong getrouwde meisjes. "Ik kan haar alles vragen", zegt Akhi. "Later als ik groot ben, wil ik net als Sabina andere meisjes helpen".

Dagboek

Nog niet zo lang geleden was Sabina in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, om de Nederlandse minister Liliane Ploumen een boekje met dagboekaantekeningen van Akhi en andere kindbruiden te overhandigen. Minister Ploumen was in het land om projecten te bezoeken die met Nederlandse steun voorlichting en hulp geven bij anticonceptie, huiselijk geweld en kindhuwelijken.

Sabina (links) overhandigt de Nederlandse minister Ploumen dagboekaantekeningen van kindbruiden.
Sabina (links) overhandigt de Nederlandse minister Ploumen dagboekaantekeningen van kindbruiden. RedOrange communication

Verdrietig en bang

De bruiloft was geen feest voor Akhi. "Ik was vooral verdrietig. En heel erg bang." Nog op de avond van de bruiloft trok Akhi bij haar man en schoonfamilie in. "Ik wist van niks, mijn schoonzus vertelde me wat ik moest doen. Het went wel, zei ze".

Hulp

Akhi’s schoonzus is 17 en al moeder van twee kinderen. Ze gaf Akhi de pil, zodat ze niet zwanger raakt tot haar lichaam volgroeid is. "Want dat is gevaarlijk", weet Akhi nu. "En ik wil gewoon naar school, doorleren tot groep 12". Dat mag ook, heeft haar 18-jarige man beloofd. Dankzij de hulp van haar schoonzus en haar vertrouwenspersoon Sabina (17) gaat Akhi nu naar school. En ze woont weer thuis bij haar ouders. "Mijn man werkt ver weg en komt maar een paar keer per jaar naar huis. Dan woon ik bij hem", vertelt Akhi.

Door: Hilde Janssen

Plaats als eerste een reactie