Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Uren in de rij voor brood in Libanon

In Libanon is al sinds 2019 een economische crisis. Veel producten uit het buitenland zijn daardoor onbetaalbaar. Maar nu hebben de Libanezen er nog een probleem bij. Door de oorlog in Oekraïne is er nu ook nauwelijks brood te koop. Hassan (12): "Mijn vader staat uren in de rij, maar komt vaak met lege handen thuis."
Door de oorlog in Oekraïne is er nu nauwelijks brood te koop in Libanon.
Rawad Kansoun

Hassan is het wel gewend dat sommige producten in de winkels te duur en schaars zijn en dat mensen uren in de rij moeten staan voor bijvoorbeeld benzine. Maar dat er nu ook een tekort is aan brood, is wel een groot probleem. "Brood is erg belangrijk in onze cultuur. We eten het bij bijna elke maaltijd. We gebruiken het als een lepel om humus mee te eten." Het Libanese brood ziet er anders uit dan Nederlands brood. Het is plat, rond en een stuk luchtiger van binnen.

Zelf bakken

De afgelopen weken is het traditionele brood binnen een half uur uitverkocht. De oorzaak is de oorlog in Oekraïne, waar Libanon normaal gesproken het graan vandaan haalt. Dat komt met schepen over de Zwarte Zee, maar die zit nu potdicht. Hassan en zijn familie hebben wel een oplossing gevonden. In kleine winkeltjes wordt voor veel geld nog wel wat bloem en meel uit Syrië verkocht. Voor bakkers is dat veel te duur. "Mijn moeder bakt daar nu zelf vaak brood van. Of koekjes en muffins." Hassan is heel blij met deze oplossing. "Ik vind het heel gezellig om samen te bakken en de geur van vers brood is huis is erg lekker."

Door: Eveline Gerritsen

Plaats als eerste een reactie