Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Campagne voeren voor de Amerikaanse verkiezingen

De lucht is blauw, de zon schijnt. Aidan en zijn moeder uit de Amerikaanse stad Oakland gaan vandaag langs de deuren. Ze willen stemmen winnen voor hun favoriete presidentskandidaat. “Ik geloof dat Bernie Sanders voor een betere wereld kan zorgen,” zegt Aidan.
Aidan met zijn verkiezingsposter
Sarah Sloboda

Aidan (10) en zijn moeder Shimeko lopen een druk kantoor binnen. Hier werken honderden mensen die allemaal willen dat Bernie Sanders president wordt. In een hoek zitten wel tien mensen te telefoneren. “Dat doet mijn moeder ook vaak,” zegt Aidan. “Dan belt ze mensen op om te vragen of ze Bernie kennen en ze vertelt waarom ze op hem moeten stemmen.” Soms reageren mensen niet zo aardig. “Een keer belde iemand mijn moeder boos terug. Hij zei dat hij op Clinton ging stemmen en hij zou zorgen dat iedereen die hij kende ook op Clinton zou stemmen.”

Lijsten

Dan krijgen Aidan en Shimeko te horen wat ze moeten doen. “Vanmiddag bellen jullie aan bij de adressen op deze lijsten,” vertelt een van de vrouwen die op het kantoor werkt. Als de mensen open doen vraag je of ze al weten op wie ze gaan stemmen. Je vertelt ook waarom Bernie de beste kandidaat is.” Aidan vindt het spannend, hij heeft dit werk nog nooit gedaan. 

Aidan en zijn moeder op het verkiezingskantoor van Bernie Sanders.
Aidan en zijn moeder op het verkiezingskantoor van Bernie Sanders. Sarah Sloboda
Moeder Shimeko en Aidan nemen even de stratenlijst door.
Moeder Shimeko en Aidan nemen even de stratenlijst door. Foto: Sarah Sloboda

Buttons

Op school draagt Aidan vaak een Bernie Sanders T-shirt. Op zijn schooltas zitten allerlei buttons met Bernie’s naam. “Ik vraag mijn klasgenoten wel eens op wie hun ouders gaan stemmen,” zegt hij. “Als ze Clinton antwoorden, zeg ik dat Bernie een veel betere president zal zijn.” En als ze Trump zeggen? “Dat moeten ze niet doen! Trump zegt dat alle Mexicanen en Chinezen terug moeten naar hun eigen land. Dat is echt niet eerlijk.”

Niet eerlijk

Hillary Clinton en Bernie Sanders willen alle twee president worden. Ze zijn lid van dezelfde politieke partij, de Democraten. Amerikanen moeten kiezen wie van hen het in november op mag nemen tegen de kandidaat van de Republikeinen, Donald Trump. Bernie Sanders is vooral populair bij jonge mensen. Aidan: “Bernie vindt dat iedereen die wil studeren, dat ook moet kunnen betalen,” zegt hij. Universiteiten in Amerika zijn heel duur. Vaak moet je wel tienduizend euro per jaar betalen. “Dat is niet eerlijk, want als je weinig geld hebt, kun je dus niet studeren.”

Aidan en zijn moeder gaan van deur tot deur om te vertellen dat Bernie Sanders de beste presidentskandidaat is.
Aidan en zijn moeder gaan van deur tot deur om te vertellen dat Bernie Sanders de beste presidentskandidaat is. Foto: Sarah Sloboda

Trots

Met een adressenlijst en een stapel folders gaan Aidan en zijn moeder op pad. “Er is ook een groep die ‘Black Men For Bernie’ heet,” vertelt Aidan. Amerikanen met een donkere huidskleur worden soms minder goed behandeld dan mensen met een lichte huid. De politie arresteert hen vaker, ook als ze niets verkeerds hebben gedaan. “Bernie wil gelijkheid voor iedereen. Daarom ben ik zo trots dat mijn moeder voor hem werkt,” zegt Aidan, terwijl hij Shimeko een kus geeft.

Aanbellen

Bij het eerste huis op de lijst doet een vrouw de deur open. Als ze Aidan ziet zegt ze: “Wat een mooi T-shirt heb jij aan!” Aidan glundert. “Dank u! Gaat u wel voor Bernie stemmen?” Bij het volgende huis is niemand thuis. Shimeko wil zich al omdraaien, maar Aidan trekt aan haar arm. “Mam! Je vergeet iets.” Hij pakt een folder van de stapel en stopt ‘m in de brievenbus. Dan gaan ze gaan door naar het volgende huis. Er zullen er nog een heleboel volgen. Aidan en Shimeko hopen heel erg dat hun werk helpt om Bernie te laten winnen. En als dat niet lukt? "Dan verhuizen we naar Canada,” grapt Aidan.

Aidan en zijn moeder hebben nog maar weinig folders over.
Aidan en zijn moeder hebben nog maar weinig folders over. Foto: Sarah Sloboda

Hoe liep het af?

Bernie Sanders verloor van Hillary Clinton. Hillary Clinton was de presidentskandidaat voor de Democraten, maar Trump kwam aan de macht. 

Door: Eva Schram

Plaats als eerste een reactie