Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Stije demonstreerde tegen racisme

Vijfduizend mensen demonstreerden maandag op de Dam in Amsterdam tegen racisme. En daar is nu veel gedoe over. Politici en anderen zijn boos omdat de corona-maatregelen niet goed zijn nageleefd. Anderen vinden dat de discussie moet gaan over racisme, en niet over corona. Stije (9) was bij de demonstratie. Hij maakt zich veel zorgen over racisme.
Duizenden mensen demonstreerden afgelopen maandag tegen racisme.
Shutterstock

Op het Jeugdjournaal had Stije gezien wat er was gebeurd in Minneapolis. Daar werd een zwarte man, George Floyd, zo hardhandig gearresteerd dat hij overleed. Het was niet voor het eerst dat zoiets gebeurde. Racisme bij de politie is een groot probleem in de Verenigde Staten, zeggen experts. Al dagen wordt er geprotesteerd tegen politiegeweld tegen zwarte mensen. 

Discriminatie in Nederland 

Die protesten sloegen over naar andere landen, zoals Nederland. Want ook hier wordt gediscrimineerd, volgens velen. Daarom stond Stije op de Dam, met zijn ouders. "Ik vind racisme heel oneerlijk", zegt hij. "Zwarte en witte mensen zijn gelijk." Op de Dam hield hij een minuut stilte voor George Floyd en alle andere zwarte slachtoffers van politiegeweld. ‘Zo lieten we zien dat we meeleven.’ 

Drukte op de Dam 

Dat het zo druk zou worden, had niemand verwacht. Het leidde tot boze reacties, zo middenin deze coronatijd. Burgemeester Halsema had de demonstratie moeten verbieden, vinden politici. Volgende week moet ze uitleggen waar het mis ging. Anderen zijn weer boos omdat de aandacht nu vooral gaat naar die coronaregels. Zij vinden dat het afleidt van de reden van de demonstratie. Stije snapt de zorgen over corona heel goed. "Ik vind dat ook heel erg. Maar ik vind het ook stom als mensen zeggen dat de demonstratie wel een andere keer kon’, zegt hij. ‘Het virus is er over een jaar misschien nog, maar deze mensen gaan nu dood. Daarom moesten we wel demonstreren. Want corona is niet belangrijker dan racisme." 

Door: Govrien Oldenburger

Plaats als eerste een reactie