Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Eigen mening

"Ik deed allerlei officiële dingen, zoals een krans leggen tijdens Dodenherdenking."
Hoge Noorden / Jacob van Essen

Kinderen maken overal ter wereld hetzelfde mee. Of niet? Eline uit Leeuwarden en Caio uit Rio de Janeiro (allebei 12) geven hun eigen mening. Ook Gabriël uit Brazilië laat van zich horen.

Er zijn hier niet genoeg speelplekken voor kinderen. Ik mis vooral een skatepark!

Nederland

Eline (12) was een jaar kinderburgemeester van Leeuwarden. 
“Ik ben gekozen door de kinderraad en de burgemeester en wethouders. 
Ze vonden dat ik het beste kon debatteren over een plan voor een veilig looppad naar mijn school. Mijn plan is niet precies uitgevoerd, maar er is wel iets mee gedaan. Het is nu inderdaad veiliger rond mijn school.”

 

Caio
"Ik vind dat de gemeente niet naar ons luistert."

Brazilië

Caio (12) woont in het centrum van de stad. Hij is gefrustreerd over zijn buurt: “Er zijn hier niet genoeg speelplekken voor kinderen. Ik mis vooral een skatepark! De gemeente is deze wijk wel aan het opknappen, 
maar niet voor ons. Ze maken de straten mooi voor de Olympische Spelen in 2016. Dat vinden ze belangrijker dan wat de kinderen willen.”

 

Gabriel
Gabriel

Gabriël uit Brazilië

Het WK voetbal in Brazilië is alweer lang achter de rug. Veel mensen hebben er plezier van gehad, maar Gabriel (14) niet. Een groot deel van zijn wijk werd gesloopt voor het WK.

“In Fortaleza, de stad waar ik woon, moesten 2185 mensen hun huis uit. Ze wonen nu ver weg van hun familie en oude scholen. Allemaal om plaats te maken voor de aanleg van treinsporen, een voetbalstadion en nieuwe wegen. Mijn voetbalveldje diende als opslagplaats voor bouwmaterialen. Omdat ik dat oneerlijk vond, kwam ik in actie.”

 

 

Gabriel begon een blog en maakte filmpjes over het onrecht dat hij om zich heen zag. “Maar mijn wijk werd toch voor een groot deel gesloopt. Als ik zelf de baas was van Brazilië, had ik het heel anders aangepakt. Dan had ik al dat geld voor het WK uitgeven aan ziekenhuizen, veiligheid en onderwijs.”

 

 

Gabriel is één van de nieuwe hoofdpersonen in de televisieserie ‘Mensjesrechten’, die in oktober van start gaat. Op mensjesrechten.nl zie je meer over Gabriel en andere Braziliaanse kinderen.

Gabriel met bord

Plaats als eerste een reactie